Wszyscy znają ajvar i wiedzą jak się go robi. Papryki i inne warzywa należy upiec w piekarniku, następnie obrać i zblendować, jasna sprawa. A co gdybym wam powiedziała, że wcale nie o to chodzi i taki ajvar to jedynie namiastka tego prawdziwego?
Ajvar, czyli tradycyjny bałkański sos z papryk, bakłażanów oraz pomidorów, może mieć różne składniki. Papryczka ostra lub czosnek, kilka bakłażanów albo tylko jeden, kabaczek albo nie. Jednak najważniejsze nie są proporcje, a sposób przygotowania. Tradycyjnie ajvar przygotowywało się w letnich kuchniach, opalając papryki nad ogniem – dzięki temu były słodkie, lekko dymne, sprężyste, a skórka odchodziła przy dotknięciu palcem. Żaden piekarnik tego nie zastąpi, za to odpalenie kuchenki już tak. Papryki po prostu trzeba ułożyć tak samo jak c…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Mleko sojowe – przepis
Przepis ten powstał w czasach gdy nie było ono dostępne w niemalże każdym sklepie, a w sklepach ze zdrową żywnością …
Białkowa kawa kuloodporna (keto, wegańska)
Gęsta i kremowa kawa o smaku czekoladowym, przypominająca cappuccino to hit ostatnich tygodni. Po blendowaniu tworzy się aksamitna pianka, k
Orzeszki sojowe – przepis
Orzeszki sojowe są idealne na imprezę lub do filmu, co więcej dobrze zastępują chipsy i popcorn. Mocno chrupią i w …
Paszteciki ze szpinakiem
Paszteciki ze szpinakiem są proste i szybkie do zrobienia, o ile składniki wyjmiemy wieczorem do rozmrożenia. Na następny dzień wystarczy …