O babbę ghanoush podobnie jak o hummus toczą się wielkie kulinarne wojny. Baba ghanoush czy może baba ghannouj? Z pietruszką czy z kolendrą? Z tahiną czy bez? I chociaż na wszystkie te pytania jest wiele odpowiedzi, to jedna rzecz w babie jest pewna – bakłażany trzeba najpierw opalić.
Baba swój wyjątkowy, lekko dymny aromat zawdzięcza opaleniu bakłażanów nad żywym ogniem. W tradycyjnej metodzie bakłażany opala się nad płomieniami tak długo, aż skóra zwęgli się, a miąższ będzie miękki i słodki. Na szczęście w domowych w warunkach można tę metodę prosto odtworzyć – wystarczy bakłażany ułożyć przy ogniu palnika gazowego w kuchence, zupełnie tak samo jak cebulę do rosołu, a następnie opalać je przez kwadrans, co kilka minut obracając je przy pomocy widelca tak, aby przypaliły się rów…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Mleko sojowe – przepis
Przepis ten powstał w czasach gdy nie było ono dostępne w niemalże każdym sklepie, a w sklepach ze zdrową żywnością …
Białkowa kawa kuloodporna (keto, wegańska)
Gęsta i kremowa kawa o smaku czekoladowym, przypominająca cappuccino to hit ostatnich tygodni. Po blendowaniu tworzy się aksamitna pianka, k
Orzeszki sojowe – przepis
Orzeszki sojowe są idealne na imprezę lub do filmu, co więcej dobrze zastępują chipsy i popcorn. Mocno chrupią i w …
Paszteciki ze szpinakiem
Paszteciki ze szpinakiem są proste i szybkie do zrobienia, o ile składniki wyjmiemy wieczorem do rozmrożenia. Na następny dzień wystarczy …