Ten przepis ma bardzo długą historię, a zaczyna się ona w momencie, gdy kilka lat temu mój kuzyn ożenił się z Kaszubką. Tuż potem nowa członkini rodziny obdarowała moją mamę śledziami po kaszubsku, które wywołały wielkie poruszenie – nikt w domu wcześniej takich nie widział, nie słyszał o nich, za to wszyscy je pokochali i nie mogli się nachwalić sosu, w którym pływały. Zerknęłam kilka razy na zawartość słoja i słuchając pochwał rodziny byłam coraz bardziej ciekawa tego dania. Dlatego poprosiłam moją mamę o wydarcie od kuzynostwa przepisu, aby rzucić okiem na kaszubską recepturę i przyrządzić wychwalany przez wszystkich sos. Zrobiłam to bez przekonania i raczej z przekory, ale gdy sos przestał pyrkać w garnku i po raz pierwszy go spróbowałam, aż przysiadłam z wrażenia. I tak oto powsta…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Orzeszki sojowe – przepis
Orzeszki sojowe są idealne na imprezę lub do filmu, co więcej dobrze zastępują chipsy i popcorn. Mocno chrupią i w …
Paszteciki ze szpinakiem
Paszteciki ze szpinakiem są proste i szybkie do zrobienia, o ile składniki wyjmiemy wieczorem do rozmrożenia. Na następny dzień wystarczy …
Guacamole (wegańskie, keto)
Podstawowy przepis na guacamole czyli meksykańską pastę z awokado, a także jak je urozmaicić dodatkami. Sprawdź, która wersja najbardziej...
Focaccia tradycyjna (wegańskie)
Focaccia to włoskie pieczywo polane oliwą z dodatkiem soli i rozmarynu. Idealne jako przekąska na imprezy, jako dodatek do potraw …