Przygotowania świątecznych potraw bywa żmudne i pracochłonne. Wałkowanie i wykrawania pierogów, lepienie malutkich uszek lub krojenie warzyw w równą kostkę na sałatkę jarzynową może nieźle zmęczyć nawet najwytrwalszą kucharkę lub kucharza. Dlatego dobrze jest mieć pod ręką przepis, który dla odmiany robi się zupełnie sam.
Przygotowanie orzechowych bakłażanów zajmuje nie więcej niż kwadrans: wystarczy je pokroić, krótko podpiec, a na koniec zalać bardzo aromatycznym olejem orzechowym wraz z kilkoma dodatkami. Potem bakłażany trzeba już tylko wsunąć do lodówki na cały dzień lub dwa, a w tym czasie dzieje się magia – plastry oberżyny przechodzą smakiem orzechów, delikatną słodyczą żurawiny oraz nabierają lekkiej ostrości od chili. Kiedy danie robi się za nas, my możemy poleżeć na ka…
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Boczniaki po kaszubsku (wegańskie, keto)
Boczniaki a'la śledzie po kaszubsku, czyli w słodko-kwaśnym mocno pomidorowym sosie. Śledzie po kaszubsku to jedna z potraw kuchni polskiej.
Kapusta z grzybami (wegańskie, keto)
Kapusta z grzybami to świetny dodatek do dania głównego, jest również niezastąpiona na Wigilijnym stole. Ponadto można ją wykorzystać jako...
Pierogi z kapustą i grzybami (wegańskie)
Pierogi z kapustą i grzybami to klasyka kuchni polskiej. Tak bardzo je lubię, że często przygotowuję również poza sezonem świątecznym.
Uszka z grzybami (wegańskie)
Uszka, czyli malutkie pierogi faszerowane grzybami są przygotowywane przeze mnie od lat. To mój tradycyjny i sprawdzony przepis, zapraszam :)