Bananowa galette ze śliwkami i aronią

0 min
1 porcja
Bananowa galette ze śliwkami i aronią
✍️ Opis autora:

Jeśli coś się robi w nieskończoność, to nawet jak się to uwielbia można się tym trochę znudzić. Zawsze lubiłam robić kruche ciasto i to się nie zmieni. Zauważyłam jednak, że po opanowaniu perfekcyjnego kruchego zaczęłam kombinować i się trochę bawić tematem. Było już ciasto orkiszowe, quiche z olejem kokosowym, była tara pełnoziarnista. Tym razem zamiast podmiany masła na inny tłuszcz oraz mąki na bardziej zdrowszą postanowiłam nominować do opuszczenia ciasta – jajko. Powstały z tego takie jaja, że dodałam rozgniecionego banana i wyszło to naprawdę bardzo fajnie. Ciasto pachnące bananami!

Tarta miała być po prostu ze śliwkami, ale w sezonie śliwkowym mam tak, że jak przyniosę kg jędrnych owoców do domu, to krążę nad nimi i zjadam wszystkie. Zasada ta dotyczy tylko kwaskowatych śliwek, te miękkie i przejrzałe mnie nie interesują. Ubyło mi przez to śliwek do ciasta, ale miałam aronię, z której planowałam zrobić syrop.

Co to jest za śmieszna ironia, że aronia jest tak niedoceniana. Ma niesamowite właściwości zdrowotne i można ją ciekawie wykorzystać w kuchni np. piekąc tartę. Ma w sobie trochę goryczy, ale wystarczy ją lekko zamrozić, a następnie obtoczyć w mące ziemniaczanej, aby nie puściła za dużo soku. Śliwki z aronią bardzo się polubiły, do szczęścia zabrakło im już tylko cukru cynamonowo-goździkowego i gałki waniliowych lodów.

Pyszna bananowa galette ze śliwkami i aronią – wegetariański deser z kruchego ciasta, który zachwyca naturalną słodyczą. Kluczowe składniki to dojrzałe banany, soczyste śliwki i pełna antyoksydantów aronia. Przygotowanie zajmuje zaledwie 30 minut, co czyni to danie idealnym na szybki podwieczorek lub słodką kolację. Bogactwo błonnika z bananów wspiera trawienie. Podawaj ciepłą galette z gałką lodów waniliowych lub śmietanką kokosową dla kontrastu smaków.

Zobacz pełny przepis

Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.

Przejdź do bloga

Ocena

Oceń ten przepis

Zaloguj się, aby ocenić

Składniki i porcje

Dostosuj liczbę porcji:
x
0.25x Oryginał: 1 porcji 10x
/12 składników zaznaczonych

Składniki dla :

x
porcji
/12
zaznaczonych

Podobne przepisy

Inne przepisy z podobnymi kategoriami

Czekoladowe ciasto cukiniowe z mascarpone i owocami
🥛 Wegetariańska

Czekoladowe ciasto cukiniowe z mascarpone i owocami

Lato to nie tylko czas wielobarwnych owoców, ale także sezon na kabaczki. Cukinię można dostać w markecie przez cały rok, …

50 min
8
B
Burczymiwbrzuchu.pl
Panna cotta z pieczonymi figami, gorzką czekoladą i pistacjami
🥛 Wegetariańska

Panna cotta z pieczonymi figami, gorzką czekoladą i pistacjami

Życie jest jak bieg przez płotki, codziennie pokonujemy przeszkody i podejmujemy decyzje od których zależą nasze dalsze losy. Wygrywa ten …

45 min
6
B
Burczymiwbrzuchu.pl
Placuszki ziemniaczano-twarogowe
🥛 Wegetariańska

Placuszki ziemniaczano-twarogowe

Tak, tak, dobrze przeczytaliście- śniadanie do łóżka! Notka z tego cyklu, jak policzyłam, nie pojawiła się na blogu od kwietnia …

50 min
15
B
Burczymiwbrzuchu.pl
Mini Pavlovy z kremem kawowym
🥛 Wegetariańska

Mini Pavlovy z kremem kawowym

Ostatnio miałyśmy okazję uczestniczyć w niezwykle inspirujących warsztatach w Warszawie zorganizowanych przez Starbucks. Przez kilka godzin...

155 min
6
B
Burczymiwbrzuchu.pl