Jeśli coś się robi w nieskończoność, to nawet jak się to uwielbia można się tym trochę znudzić. Zawsze lubiłam robić kruche ciasto i to się nie zmieni. Zauważyłam jednak, że po opanowaniu perfekcyjnego kruchego zaczęłam kombinować i się trochę bawić tematem. Było już ciasto orkiszowe, quiche z olejem kokosowym, była tara pełnoziarnista. Tym razem zamiast podmiany masła na inny tłuszcz oraz mąki na bardziej zdrowszą postanowiłam nominować do opuszczenia ciasta – jajko. Powstały z tego takie jaja, że dodałam rozgniecionego banana i wyszło to naprawdę bardzo fajnie. Ciasto pachnące bananami!
Tarta miała być po prostu ze śliwkami, ale w sezonie śliwkowym mam tak, że jak przyniosę kg jędrnych owoców do domu, to krążę nad nimi i zjadam wszystkie. Zasada ta dotyczy tylko kwaskowatych śl…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Ciasto marchewkowe
Przepyszne i wilgotne ciasto marchewkowe z delikatną nutą cynamonu, które otula jak ciepły koc w jesienny dzień.
Owsianka a’la szarlotka
Owsianka a'la szarlotka, czyli owsianka z jabłkami i cynamonem, będąca zdrowszą wersją deseru lub śniadania. Płatki owsiane grają tu rolę …
Pancakes owsiane
Pancakes owsiane z bananem, czyli pyszne fit śniadanie z dużą ilością błonnika. Ulubione pancakes całej rodziny, a jednocześnie zdrowe!
Owsiane biscotti z pistacjami i żurawiną
Owsiane biscotti, czyli zdrowsza wersja włoskiego specjału. Bez dodatku curku i mąki. Bezglutenowe, zdrowe ciastka. Ideale jako przekąska/śniadanie.