Bananowe placuszki z kawowym karmelem do kawy Starbucks Colombia Nariño

35 min
4 porcje
Bananowe placuszki z kawowym karmelem do kawy Starbucks Colombia Nariño
✍️ Opis autora:

Łączenie się w pary to prawdziwa sztuka, szczególnie jeśli cenimy sobie balans smaków. Wie o tym Edytka z Randki w ciemno, jak i każda wróżka. Najłatwiej sprawdzić chemię między parą w trakcie rozmowy np. przy kolacji. Do risotto ze szparagami dobieramy białe wino, do steków wołowych czerwone, wszyscy są zgodni. Ale co z połączeniami śniadaniowymi?

Niedawno brałyśmy ze Śliwką udział w warsztatach kawowych zorganizowanych przez Starbucks, a ze szczególnymi wypiekami na twarzy słuchałam o sztuce coffee pairingu, czyli łączeniu w smakowite pary kawy z jedzeniem. Przyszedł jednak czas by sprawdzić to w swojej kuchni!

Na tapetę poszła kawa Starbucks Colombia, pochodząca z regionu Nariño w Kolumbii. Jest gładka, delikatna, a przy tym ma niezapomniany, głęboki smak z ziołowymi nutami i orzechowym finiszem. Kawę przygotowałam we French Pressie, a w między czasie przeglądałam francuską prasę. Moim pierwszym skojarzeniem po jej powąchaniu i spróbowaniu był karmel.

Postanowiłam pójść o krok dalej i stworzyć nie tylko danie pasujące do porannej kawy, ale także z kawą w roli drugoplanowej. Zabrałam się za kawowy karmel, który na koniec podkręciłam szczyptą soli. Wiadomo jednak, że jedzenie karmelu na śniadanie to słodka przesada, potrzebna była zatem baza. Wybór padł na śniadaniowe placuszki z karmelizowanymi bananami. Postanowiłam nie robić sobie jaj, więc jajka zastąpiłam dodatkowo rozgniecionymi bananami. Słodko-słony karmel idealnie podbija głęboki smak kolumbijskiej kawy, a banany delikatnie łagodzą intensywne doznania. Placuszki polecam nie tylko bananom, zasmakują każdemu!

Banano-kawowe placuszki – wegetariańskie, bezglutenowe śniadanie lub deser, które zachwyci fanów kawy Starbucks Colombia Nariño. Miękki placek z bananów i mąki pszennej, polany aromatycznym karmelem kawowym, gotowy w zaledwie 35 minut. Bogate w potas z bananów i energię z wiórków kokosowych, to idealne danie na leniwe weekendowe śniadanie lub słodką przekąskę. Podawaj z dodatkiem świeżych owoców i odrobiną wiórków kokosowych dla chrupkości.
15 min
Przygotowanie
20 min
Gotowanie
35 min
Łącznie

Zobacz pełny przepis

Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.

Przejdź do bloga

Ocena

Oceń ten przepis

Zaloguj się, aby ocenić

Składniki i porcje

Dostosuj liczbę porcji:
x
0.25x Oryginał: 4 porcji 10x
/13 składników zaznaczonych

Składniki dla :

x
porcji
/13
zaznaczonych

Podobne przepisy

Inne przepisy z podobnymi kategoriami

Placuszki ziemniaczano-twarogowe
🥛 Wegetariańska

Placuszki ziemniaczano-twarogowe

Tak, tak, dobrze przeczytaliście- śniadanie do łóżka! Notka z tego cyklu, jak policzyłam, nie pojawiła się na blogu od kwietnia …

50 min
15
B
Burczymiwbrzuchu.pl
Szybkie bananowe placuszki
🥛 Wegetariańska

Szybkie bananowe placuszki

Przepis na szybkie bananowe placuszki

15 min
10
B
Burczymiwbrzuchu.pl
Migdałowe placuszki z truskawkami
🥛 Wegetariańska

Migdałowe placuszki z truskawkami

Zabieram Was dziś na śniadanie do Tiffany’ego! Jest tam zawsze tak cudownie, że aż chce się trochę pomigdalić. Dlatego przygotowałam …

20 min
8
B
Burczymiwbrzuchu.pl
Cynamonowe ślimaki ze śliwkami
🥛 Wegetariańska

Cynamonowe ślimaki ze śliwkami

Temat trochę śliski, ale sprawa jest taka, kto ma ochotę na cynamonowo-śliwkowego ślimaka?Aby w trakcie formowania ciasto przyjemnie się ślizgało,...

107 min
9
B
Burczymiwbrzuchu.pl