Od niedawna odkrywam na nowo seitan. Byłem nim zauroczony jeszcze zanim sam na poważnie zacząłem gotować roślinnie. Potem nieco o nim zapomniałem, by kilkukrotnie w zeszłym roku przygotować seitan z czystego glutenu pszennego. Wróciłem jednak do tradycyjnej metody wyrobu seitana, po tym jak wielką popularność w mediach społecznościowych zyskała metoda WTF ( wash the flour – płukanie mąki). Polega ona w dużej mierze na wypłukaniu skrobi z mąki, a pozostawieniu jedynie siatki glutenowej, z którą potem możemy czynić rzeczy niebywałe. Metoda nie jest nowa, tak wyrabiano seitan od 1000 lat! Więcej o tym jak się do tego zabrać opisałem w swoim przepisie, który znajdziecie tutaj. Wracając jednak do bekonu: pomysł nie jest mój, nie roszczę sobie żadnych praw do niego. Zebrałem tu jedy…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Orzeszki sojowe – przepis
Orzeszki sojowe są idealne na imprezę lub do filmu, co więcej dobrze zastępują chipsy i popcorn. Mocno chrupią i w …
Paszteciki ze szpinakiem
Paszteciki ze szpinakiem są proste i szybkie do zrobienia, o ile składniki wyjmiemy wieczorem do rozmrożenia. Na następny dzień wystarczy …
Guacamole (wegańskie, keto)
Podstawowy przepis na guacamole czyli meksykańską pastę z awokado, a także jak je urozmaicić dodatkami. Sprawdź, która wersja najbardziej...
Focaccia tradycyjna (wegańskie)
Focaccia to włoskie pieczywo polane oliwą z dodatkiem soli i rozmarynu. Idealne jako przekąska na imprezy, jako dodatek do potraw …