Pamiętacie przepis na rozpustny jaglany budyń z czekoladą? Warto sobie o nim przypomnieć przy okazji bezglutenowej środy oraz w związku z zimą, która wreszcie nadeszła – bo ta wersja budyniu oprócz czekolady zawiera też rozgrzewający cynamon i chili.
Jak wiadomo, tradycyjny budyń zawiera mąkę pszenną i masło, za to wersja którą znajdziecie poniżej nie ma w sobie żadnego z tych dwóch składników. Gęstość zawdzięcza niezastąpionej kaszy jaglanej, a aksamitność dodatkowi tabliczki gorzkiej czekolady. Pamiętajcie jednak, że aby budyń był bezglutenowy musicie sięgnąć po czekoladę, która nie zawiera glutenu – szukajcie tych z przekreślonym kłosem lub uważnie czytajcie skład. Do tego mała szczypta chili i nieco większa cynamonu, a ze zwyczajnego czekoladowego budyniu ten deser zamienia s…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Pierogi z bananami i czekoladą
Pierogi nie muszą być nudne i przewidywalne. Fajnie zrobić coś, czego nie ma na sklepowych półkach, dlatego pierogi z bananami …
Ryż na mleku kokosowym z mango i skórką limonki
Ryż na mleku kokosowym z mango i skórką limonki. Pyszne, pożywne śniadanie lub przekąska. Zasmakuje tym małym jak i tym …
Sernik z nerkowców z malinami na czekoladowo-orzechowym spodzie
Przedstawiam kolejne ciasto z cyklu bez mąki, bez cukru, bez nabiału, wegańskie i tym razem też paleo. Sernik z nerkowców …
trufle czekoladowo-kokosowe
Witaj grudniu! Jak wspaniale, że jesteś, bo już tęskniłam! A poważnie, to nie mogę uwierzyć, że to już! Przed chwilą …