
W przyszłym tygodniu prowadzę dla znajomych warsztaty pierogowe i poproszono mnie byśmy ulepili też bezglutenowe. Kocham gluten, wiem, że ma wady, ale nie pozwolę go obrażać! Rozumiem jednak, że czasem to kwestie zdrowotne, a nie fanaberie, więc zgodziłam się, zmiast wpadać w histerię.
Postanowiłam zabawić się z tym ciastem. Stwierdziłam, że te pierogi nie mogą być tylko zjadliwe, muszą być fantastyczne. I o dziwo się udało! Uważam jednak, że koniecznie trzeba je serwować odsmażone z cebulką.
Czasem piekę chleby bezglutenowe, dlatego z doświadczenia wiedziałam, że ciasto to będzie się kruszyć. Aby je skleić i nawilżyć wymyśliłam sobie ziemniaczany klej, który sprawi, że ciasto będzie bardziej elastyczne. Wystarczy świeżo ugotowane ziemniaki potraktować blenderem.
Jeśli dla kogoś w życiu najważniejsza jest kapusta, jego głowa na pewno jest pusta. Ale co innego gdy lepimy świąteczne pierogi czy ucha, wtedy liczy się kapucha. Bezglutenowe pierogi grubo nadziałam farszem z kiszonej i czerwonej kapusty z czerwonym winem i żurawiną.
Zobacz pełny przepis
Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Wigilijna biała fasola w miodzie z rozmarynem
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.
Prosta tarta z ziemniakami i boczniakami, które udają śledzie ;)
Prosty, szybki i bardzo smaczny pomysł na zimową tartę, która może być obiadem, kolacją lub przekąską.
Spaghetti z pesto z pieczonej papryki, z karmelizowaną kukurydzą i fetą
Jeśli całe życie jesz tylko makarony z sosem pomidorowym to na pewno jesteś szczęśliwym człowiekiem, bo są pyszne. Ale skąd …
Bezowy makowiec
Czy słyszycie to tuptanie? Małymi kroczkami zbliżają się święta! Wolałabym, aby moje uszy nasłuchiwały skrzypienia zbliżających się sań po białym...