W przyszłym tygodniu prowadzę dla znajomych warsztaty pierogowe i poproszono mnie byśmy ulepili też bezglutenowe. Kocham gluten, wiem, że ma wady, ale nie pozwolę go obrażać! Rozumiem jednak, że czasem to kwestie zdrowotne, a nie fanaberie, więc zgodziłam się, zmiast wpadać w histerię.
Postanowiłam zabawić się z tym ciastem. Stwierdziłam, że te pierogi nie mogą być tylko zjadliwe, muszą być fantastyczne. I o dziwo się udało! Uważam jednak, że koniecznie trzeba je serwować odsmażone z cebulką.
Czasem piekę chleby bezglutenowe, dlatego z doświadczenia wiedziałam, że ciasto to będzie się kruszyć. Aby je skleić i nawilżyć wymyśliłam sobie ziemniaczany klej, który sprawi, że ciasto będzie bardziej elastyczne. Wystarczy świeżo ugotowane ziemniaki potraktować blenderem.
Jeśl…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
krem z dyni i pomidorów o aromacie delikatnie świątecznym
Zaraz koniec listopada i jakoś nie mogę przestać myśleć o piernikach! I barszczu. W tym roku pierwszy raz spędzimy Święta …
Wigilijna biała fasola w miodzie z rozmarynem
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.
Prosta tarta z ziemniakami i boczniakami, które udają śledzie ;)
Prosty, szybki i bardzo smaczny pomysł na zimową tartę, która może być obiadem, kolacją lub przekąską.
Stromboli, czyli rolowana pizza na kaszy manny
Stromboli, czyli włoska pizza rolowana, idealna na podróż, do pracy czy do szkoły, gdyż świetnie smakuje nie tylko na ciepło. …