Bezglutenowe pierogi z czerwoną kapustą

80 min
30 porcji
Bezglutenowe pierogi z czerwoną kapustą
✍️ Opis autora:

W przyszłym tygodniu prowadzę dla znajomych warsztaty pierogowe i poproszono mnie byśmy ulepili też bezglutenowe. Kocham gluten, wiem, że ma wady, ale nie pozwolę go obrażać! Rozumiem jednak, że czasem to kwestie zdrowotne, a nie fanaberie, więc zgodziłam się, zmiast wpadać w histerię.

Postanowiłam zabawić się z tym ciastem. Stwierdziłam, że te pierogi nie mogą być tylko zjadliwe, muszą być fantastyczne. I o dziwo się udało! Uważam jednak, że koniecznie trzeba je serwować odsmażone z cebulką.

Czasem piekę chleby bezglutenowe, dlatego z doświadczenia wiedziałam, że ciasto to będzie się kruszyć. Aby je skleić i nawilżyć wymyśliłam sobie ziemniaczany klej, który sprawi, że ciasto będzie bardziej elastyczne. Wystarczy świeżo ugotowane ziemniaki potraktować blenderem.

Jeśli dla kogoś w życiu najważniejsza jest kapusta, jego głowa na pewno jest pusta. Ale co innego gdy lepimy świąteczne pierogi czy ucha, wtedy liczy się kapucha. Bezglutenowe pierogi grubo nadziałam farszem z kiszonej i czerwonej kapusty z czerwonym winem i żurawiną.

Bezglutenowe pierogi z czerwoną kapustą – wegetariańskie danie na tradycyjną nutę, idealne dla osób na diecie bezglutenowej. Klasyczne połączenie mąki ryżowej, ziemniaczanej i gryczanej tworzy elastyczne ciasto, a farsz z kiszonej i czerwonej kapusty z cebulą daje wyrazisty smak. Przygotowanie zajmuje 80 minut, ale efekt wart zachodu. Bogate w błonnik wspierają pracę jelit. Świetne na świąteczny obiad lub rodzinne spotkania. Podawaj ze złocistą cebulką i śmietaną roślinną dla pełni smaku.
🍽️ Obiady 🎅 Świąteczne 🌾 Bezglutenowe 👶 Dla początkujących
40 min
Przygotowanie
40 min
Gotowanie
80 min
Łącznie

Zobacz pełny przepis

Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.

Przejdź do bloga

Ocena

Oceń ten przepis

Zaloguj się, aby ocenić

Składniki i porcje

Dostosuj liczbę porcji:
x
0.25x Oryginał: 30 porcji 10x
/17 składników zaznaczonych

Składniki dla :

x
porcji
/17
zaznaczonych

Podobne przepisy

Inne przepisy z podobnymi kategoriami

Wigilijna biała fasola w miodzie z rozmarynem
🥛 Wegetariańska

Wigilijna biała fasola w miodzie z rozmarynem

Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.

60 min
6
175
J
Jadlonomia.com
Prosta tarta z ziemniakami i boczniakami, które udają śledzie ;)
🥛 Wegetariańska

Prosta tarta z ziemniakami i boczniakami, które udają śledzie ;)

Prosty, szybki i bardzo smaczny pomysł na zimową tartę, która może być obiadem, kolacją lub przekąską.

90 min
6
324
E
Easyvege.pl
Spaghetti z pesto z pieczonej papryki, z karmelizowaną kukurydzą i fetą
🥛 Wegetariańska

Spaghetti z pesto z pieczonej papryki, z karmelizowaną kukurydzą i fetą

Jeśli całe życie jesz tylko makarony z sosem pomidorowym to na pewno jesteś szczęśliwym człowiekiem, bo są pyszne. Ale skąd …

65 min
4
B
Burczymiwbrzuchu.pl

Brak zdjęcia

🥛 Wegetariańska

Bezowy makowiec

Czy słyszycie to tuptanie? Małymi kroczkami zbliżają się święta! Wolałabym, aby moje uszy nasłuchiwały skrzypienia zbliżających się sań po białym...

60 min
1
B
Burczymiwbrzuchu.pl