W zeszłym roku przed świętami najczęstszą prośbą była ta o przepis na wegańskiego, bezglutenowego makowca. I jeszcze takiego, żeby był prosty. Najlepiej też takiego, żeby był szybki i bez wydumanych składników. A i dobrze byłoby, żeby dało się go przygotować bez piekarnika.
Brzmi jak zadanie niemożliwe? Dobrze wiecie, że lubię takie wyzwania, więc już kilka tygodni przed świętami zabrałam się za pierwsze eksperymenty pracując nad recepturą, który spełni te wszystkie wymagania. Kombinowałam, ucierałam, kręciłam i miksowałam, aż nareszcie udało się stworzyć takiego makowca, który znika z talerza w kilka minut i zupełnie nokautuje pozostałe ciasta. A do tego jest taki, jak prosiliście, czyli prosty i szybki.
Tego ciasta nie da się zepsuć i niemożliwe, żeby źle smakowało – chyb…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
trufle czekoladowo-kokosowe
Witaj grudniu! Jak wspaniale, że jesteś, bo już tęskniłam! A poważnie, to nie mogę uwierzyć, że to już! Przed chwilą …
WEGAŃSKA TARTA Z ORZECHAMI WŁOSKIMI I KARMELEM Z DAKTYLI
Kojarzycie bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych ciasto PECAN PIE? To moja polska i oczywiście wegańska wersja tej niezwykle aromatyczne...
TOFURNIK Z JABŁKAMI I CYNAMONEM NA SPODZIE CIASTECZKOWYM
Wśród moich przepisów znajdziecie masę propozycji na wegańskie wersje sernika, w tym wiele typowo świątecznych. Jednak jak co roku przed …
WEGAŃSKIE MIĘKKIE PIERNICZKI Z LUKREM KRÓLEWSKIM
Nie ma Świąt bez pierniczków, wiadomo! Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, ciasto nie wymaga długiego leżakowania, a lukier chłodzenia …