
Grzane wino zazwyczaj kojarzy się z wersją czerwoną i choć uwielbiam się taką raczyć, ostatnio moje serce podbiła wersja biała. Jest bardziej delikatna, a za sprawą soku jabłkowego, miodu i rodzynek przepysznie słodka. Z kolei cynamon i imbir dodają nuty zimowo-świątecznej i w całym domu pięknie pachnie.
Wino nada się każde, jednak ja preferuję wytrawne. W przypadku wykorzystania wina słodkiego, prawdopodobnie nie będzie trzeba już dosładzać. Z kolei jak macie ochotę na bardziej intensywne aromaty, można dodać gwiazdkę anyżu, kilka goździków lub odrobinę gotowej przyprawy do grzańca (lub piernika). Ja wolę jedna wersję prostszą.
Z poniższego przepisu można też zrobić grzaniec bezalkoholowy, którym będą mogły się rozgrzewać również dzieci. Wystarczy wino zastąpić sokiem jabłkowym i ewentualnie pominąć miód.
Zobacz pełny przepis
Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
rolada piernikowa z gruszką i czekoladą
Chciałam upiec tradycyjny piernik, ale było już za późno. Z kolei od dawna marzyła mi się czekoladowa rolada z gruszką …
Pierniczki orkiszowe z miodem bez cukru
Ho ho ho! Mam nadzieję, że Mikołajki mieliście udane, buty były wypastowane, a w nich mnóstwo czekolady! Jest to piękna …
tarta z morelami, kozim serem i rukolą
Tarta z morelami, serem kozim i rukolą. Pyszna, lekka tarta. Smak lata. Oraz prosty przepis na kruche ciasto.
Tarte tatin z figami i pistacjami
Przepis na ciasto tarte tatin, czyli pieczone do góry nogami. Karmelizowane owoce na cieście francuskim, pyszne i proste w przygotowaniu.