Kuchnia Mjanmy, dawniej zwanej Birmą, to jedna z najsłabiej znanych i opisanych kuchni Azji. To też jedna z najbardziej różnorodnych kuchni w tym zakątku świata, bo w zależności od regionu różne są nie tylko składniki, ale też rodzaje posiłków, a nawet ulubione profile smakowe. Tym co łączy różne style gotowania w Mjanmie jest jedna rzecz – wspaniałe, niespotykane nigdzie indziej, wyjątkowo bogate sałatki.
Sałatki w Mjanmie – zwane pod nazwą thok – są zupełnie inne niż w całej reszcie świata. Z tajskimi sałatkami łączy je dbałość o strukturę, bo nieodłącznym elementem są podsmażane, chrupiące strączki lub orzeszki. Ale tajskie surówki nie mają w składzie tłuszczu, za to mają dużo limonki i chili; a tutaj jest na odwrót. Dodatek oleju wskazuje na pokrewieństwo z indyjskim…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Sałatka z buraków, wegańska
Sałatka z buraków to mój ulubiony przepis wykorzystujący buraki. Jest szybka, zdrowa i pozwala wykorzystać buraki pozostałe po gotowaniu barszczu.
Sałatka z kuskusem, bobem i granatem czyli moja wersja tabbouleh
Pyszna, lekka sałatka z kuskusem, bobem i granatem czyli moja wersja tabbouleh. Z duża ilością pietruszki i mięty. Idealna do …
Sałatka z czarnym ryżem, kukurydzą, pomidorkami i brzoskwinią
Sałatka z czarnym ryżem, kukurydzą, pomidorkami i brzoskwinią. Kolorowa, pyszna, idealna na grilla.
Sałatka z cukinią i gruszką ze świeżymi ziołami i prażonymi migdałami
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.