Kiedyś wydawało mi się, że wiem o sałatkach całkiem sporo i potrafię zrobić je naprawdę nieźle. Ale to było zanim pojechałam do kraju, gdzie robi się najpyszniejsze i najbardziej wyjątkowe sałatki na świecie.
Kuchnia Birmy wciąż jest mało znana mieszkańcom globalnej Północy. Spróbujmy to nadrobić i na początek przyjrzeć się bardzo wyjątkowej części birmańskiej kuchni, czyli właśnie sałatkom, o których więcej pisałam już tutaj. W Birmie sałatki stanowią osobną kategorię potraw. Nie dajcie się nabrać – nie za wiele mają wspólnego z europejskimi sałatkami. Bliżej im do lunchu. Są jedzone jako mały, szybki ale sycący posiłek w ciągu dnia. Dlatego warzywa nie są ich jedynym składnikiem, stanowią tylko małą część sałatki. Reszta to pestki, orzechy, ciecierzyca, soczewica, tofu, tofu z …
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Sałatka z buraków, wegańska
Sałatka z buraków to mój ulubiony przepis wykorzystujący buraki. Jest szybka, zdrowa i pozwala wykorzystać buraki pozostałe po gotowaniu barszczu.
Sałatka z kuskusem, bobem i granatem czyli moja wersja tabbouleh
Pyszna, lekka sałatka z kuskusem, bobem i granatem czyli moja wersja tabbouleh. Z duża ilością pietruszki i mięty. Idealna do …
Sałatka z czarnym ryżem, kukurydzą, pomidorkami i brzoskwinią
Sałatka z czarnym ryżem, kukurydzą, pomidorkami i brzoskwinią. Kolorowa, pyszna, idealna na grilla.
Sałatka z cukinią i gruszką ze świeżymi ziołami i prażonymi migdałami
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.