Boczniak Królewski w Sosie Teriyaki – król sezonu grillowego
Na pomysł tego dania wpadłem dzięki współpracy z jedną z marek, jeszcze w trakcie prowadzenia poprzedniego konta na Instagramie. Plułbym sobie w brodę gdybym nie podzielił się z Wami tym przepisem tutaj, bo sezon grillowy tuż tuż, a jak wiadomo, weganie mają często zagwozdkę co wrzucić na ruszt. Boczniak królewski to przede wszystkim grzyb, którego może i nie do końca łatwo jeszcze dostać w Polsce, ale wystarczy znaleźć swojego obrotnego, grzybowego dilera (jak mawia Molomo) i taka okazja się znajdzie. Warto się nieco poświęcić by go zdobyć – jest bardziej mięsisty i zbity niż boczniak ostrygowaty a dzięki swojej budowie może być wykorzystany w nieco odmiennych daniach (sprawdźcie np. jak robi się przegrzebki z boczniaka królewskiego). Sos teriyaki zaś to przecudownej urody glazura w t…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Sos serowy z ziemniaka, ale bez sera!
Wygląda jak sos serowy, smakuje jak sos serowy.. ale sera wcale tam nie ma! Sos serowy z ziemniaka jest naprawdę …
Moskole – góralskie placki z gotowanych ziemniaków (wegańskie)
Moskole to wegańskie placki z gotowanych ziemniaków. Z zewnątrz chrupiące, w środku miękkie, rewelacyjnie smakują z masłem czosnkowym!
Kotlety jaglane z soczewicą, wegańskie
Kotlety są delikatnie chrupiące i miękkie w środku. Są tak dobre, że prawie nie było czego smażyć gdy zaczęłam się …
Makaron ze szpinakiem wegański
Wegański makaron ze szpinakiem uwielbiam ze względu na swoją prostotę i często przygotowuję to danie pomimo, że jestem wegetarianką. Jest …