W wielu domach na święta przyrządza się tradycyjne śledzie w korzennej marynacie. U mnie za to, zamiast śledzi, będą równie aromatyczne, korzenne boczniaki.
Jeśli na waszym świątecznym stole pojawiają się ryby lub gościcie osoby, które się w nich lubują, to mam dla was propozycję – zaufajcie mi i zamiast korzennych śledzi chociaż ten jeden raz przygotujcie korzenne boczniaki. Jeśli wam nie zasmakują, to trudno, całą winę biorę na siebie. Ale jestem prawie pewna, że po tych aromatycznych grzybach śledzie pójdą w odstawkę.
Przepis jest bardzo prosty i najlepiej przygotować go wieczór przed podaniem – wystarczy usmażyć boczniaki na patelni, a następnie zalać je marynatą i poczekać do rana. Przez noc grzyby wchłoną aromat rozgrzewających przypraw, goryczkę oleju lnianego i słon…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Boczniaki po kaszubsku (wegańskie, keto)
Boczniaki a'la śledzie po kaszubsku, czyli w słodko-kwaśnym mocno pomidorowym sosie. Śledzie po kaszubsku to jedna z potraw kuchni polskiej.
Kapusta z grzybami (wegańskie, keto)
Kapusta z grzybami to świetny dodatek do dania głównego, jest również niezastąpiona na Wigilijnym stole. Ponadto można ją wykorzystać jako...
Pierogi z kapustą i grzybami (wegańskie)
Pierogi z kapustą i grzybami to klasyka kuchni polskiej. Tak bardzo je lubię, że często przygotowuję również poza sezonem świątecznym.
Uszka z grzybami (wegańskie)
Uszka, czyli malutkie pierogi faszerowane grzybami są przygotowywane przeze mnie od lat. To mój tradycyjny i sprawdzony przepis, zapraszam :)