Kulinarne podróże uczą wielu rzeczy: nowych przypraw, nieznanych ziół, zaskakujących technik oraz egzotycznych owoców i warzyw. Ale przede wszystkim uczą jednego – że zwyczajne, znane na wylot warzywa wystarczy doprawić inaczej niż dotąd, a zmienią się nie do poznania.
Jednym z najpopularniejszych tajskich ulicznych dań jest pad kra pao (czasem pad ka prao) czyli mięso smażone z chili, czosnkiem, cukrem, sosem sojowym oraz tajską bazylią. To danie można spotkać niemal w całej Tajlandii, obowiązkowo serwowane nieziemsko gorące na kupce białego ryżu. Z reguły na ulicach trudno o wegańską opcję, jednak dzięki Wegańskiemu Festiwalowi Dziewięciu Bogów udało mi się spróbować kilkunastu różnych roślinnych wersji. Niektóre składały się z grzybów, inne z bakłażanów, a jeszcze inne z tofu.…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Warzywa z tofu w sosie orzechowym satay
Orzechowy posmak i dodatek aromatycznych ziół świetnie przełamuje chrupiąca marchewka i warzywa z marynowanym tofu, pycha!
Seitan w sosie beszamelowym curry
Seitan to azjatycki zamiennik mięsa, składający się z czystego glutenu. Seitan w aromatycznym sosie beszamelowym curry to idealne danie dla …
Chilli sin carne dyniowe (wegańskie)
Mocno aromatyczne, mocno sycące, chilli sin carne dyniowe to wegańska wersja tradycyjnego meksykańskiego dania chilli con carne.
Czerwona soczewica z pomidorami i papryką wędzoną
Chcąc wypróbować wędzoną paprykę przygotowałam ten dodatek do dań, po czym kompletnie się w nim zakochałam. Robiłam już nie raz …