Wiem, że ulubionym świątecznym daniem wielu osób są wigilijne śledzie. Dlatego tak jak w zeszłym roku przygotowałam dla was danie, które można z powodzeniem postawić na świątecznym stole zamiast śledzia. Albo chociaż obok niego, żeby zobaczyć, że wszystkim i tak bardziej smakuje, a śledź pozostaje nietknięty.
O czym mowa? Oczywiście o marynowanych, zamkniętych w dobrym oleju boczniakach. Po wersji na boczniaki korzenne według śledziowej receptury mojej babci oraz na boczniaki herbaciane z jałowcem przyszedł czas na słodkie boczniaki z żurawiną i czerwoną cebulką. Ich przygotowanie uprościłam jeszcze bardziej, ponieważ zamiast je smażyć wystarczy je wrzucić do piekarnika na 20 minut. W tym czasie szybko wymieszać wszystkie składniki sosu, posiekać cebulkę, a na koniec grzyby zalać…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Boczniaki po kaszubsku (wegańskie, keto)
Boczniaki a'la śledzie po kaszubsku, czyli w słodko-kwaśnym mocno pomidorowym sosie. Śledzie po kaszubsku to jedna z potraw kuchni polskiej.
Kapusta z grzybami (wegańskie, keto)
Kapusta z grzybami to świetny dodatek do dania głównego, jest również niezastąpiona na Wigilijnym stole. Ponadto można ją wykorzystać jako...
Pierogi z kapustą i grzybami (wegańskie)
Pierogi z kapustą i grzybami to klasyka kuchni polskiej. Tak bardzo je lubię, że często przygotowuję również poza sezonem świątecznym.
Uszka z grzybami (wegańskie)
Uszka, czyli malutkie pierogi faszerowane grzybami są przygotowywane przeze mnie od lat. To mój tradycyjny i sprawdzony przepis, zapraszam :)