Przez to, że kiedyś mieszkałem w pewnym mieście pod Londynem mam duże zamiłowanie do kuchni pakistańskiej/hinduskiej. Trochę może naciągam swoje wyobrażenie o niej przez pryzmat tego co jadłem wtedy, ale te dania i smaki dosłownie wryły się w moją pamięć. Są moim comfort foodem i gdy tylko przechodzę obok lokalu serwującego tego typu dania, gdy poczuję te zapachy wracam pamięcią do tamtych czasów. Obiecałem Wam kiedyś, że pojawi się tu przepis na bombastyczne ziemniaki. Tak bowiem nazywam swoje ziemniaki po bombajsku. Póki jednak się to jeszcze nie stało prezentuję Wam bombastyczną dynię. Sam nie wiem czy ta opcja nie odpowiada mi bardziej – jest lżejsza i nieco słodka, podczas gdy ziemniaczana konkretniejsza i bardziej skupia się na smaku samych przypraw. Niezależnie od tego, którą z …
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Warzywa z tofu w sosie orzechowym satay
Orzechowy posmak i dodatek aromatycznych ziół świetnie przełamuje chrupiąca marchewka i warzywa z marynowanym tofu, pycha!
Seitan w sosie beszamelowym curry
Seitan to azjatycki zamiennik mięsa, składający się z czystego glutenu. Seitan w aromatycznym sosie beszamelowym curry to idealne danie dla …
Chilli sin carne dyniowe (wegańskie)
Mocno aromatyczne, mocno sycące, chilli sin carne dyniowe to wegańska wersja tradycyjnego meksykańskiego dania chilli con carne.
Czerwona soczewica z pomidorami i papryką wędzoną
Chcąc wypróbować wędzoną paprykę przygotowałam ten dodatek do dań, po czym kompletnie się w nim zakochałam. Robiłam już nie raz …