
Botwinka bez botwinki? Tak, to jest możliwe i już wyjaśniam. Jak wiadomo botwinka pojawi się dopiero na wiosnę i do tego nie mam pewności, czy tutaj ją w ogóle dostanę. W zeszły roku udało mi się to tylko raz! Ale wymyśliłam sposób na to, jak poczuć smak tych pysznych wiosennych liści, bez konieczności ich dodawania 😉 I zamierzam się dziś moim odkryciem podzielić.
Łatwo się domyślić, że jednym ze składników będzie burak. I będzie go dość dużo. A czym zastąpić delikatne liście? Młodym szpinakiem! To takie proste. Zapewne Ameryki nie odkryłam, ale jakoś wcześniej na to nie wpadłam.
Ale dlaczego a’la barszcz ukraiński? Z barszczu ukraińskiego (przynajmniej mojej wersji) pożyczyłam fasolę i smak boczku w postaci wędzonej papryki.
To wszystko w towarzystwie koperku, cytryny i śmietany. A koperek z wędzoną papryką lubi się baaaardzo, szczerze jestem zaskoczona, że aż tak!
Zobacz pełny przepis
Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
potrawka wiosenna ze szparagami, bobem, młodymi ziemniakami i soczewicą
Niby wiosna, niby maj, a pada śnieg. Jak żyć? Sezon truskawkowy prawie w pełni, a wiosna się gdzieś schowała. Chętnie …
Kapusta z grzybami leśnymi
Kapusta z grzybami leśnymi to jedno z tych dań, które nie tylko rozgrzewa w chłodne dni, ale także przenosi nas …
krem z ziemniaków z zieloną cebulką i serem
krem z ziemniaków z zieloną cebulką. przepyszny, szczególnie posypany pysznymi grzankami.
zupa marchewkowa z kolendrą
Zupa marchewkowa z dużą ilości kolendry: liści jak i nasion. Aromatyczna, szybka w przygotowaniu.