Najważniejszym składnikiem udanej, smacznej… NIEZAPOMNIANEJ i EPICKIEJ zupy jest pyszny, aromatyczny bulion warzywny. Dzisiaj mam dla Was mój ulubiony przepis na bulion z pieczonych warzyw. Jem go zarówno jako wegański rosół w towarzystwie makaronu i warzyw z bulionu, jak i używam do przygotowania różnych zup.
Dzięki użyciu pieczonych warzyw bulion uzyskuje wspaniały, bursztynowy kolor i cudny aromat. W dzisiejszym bulionie poza wspomnianymi w tytule warzywami, niemniej ważne są przyprawy z którymi gotuje się to cudo. Anyż, goździki, cynamon, kolendra… To właśnie one nadają wyjątkowego smaku!
Do bulionu zawsze dodaję grzybi shiitake, które są w tym przypadku opcjonalnym składnikiem, ale moim zdaniem naprawdę warto po nie sięgnąć i wrzucić je do wody, aby razem z nimi gotowa…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Zupa krem ze szparagów i cukinii
Szparagi ludzie kochają lub nienawidzą... Ten krem ze szparagów i cukinii pokochają nawet osoby, które szparagów nie tykają! Jest delikatny, …
Zupa krem z zielonego groszku
Jak wiosna, to zieleń, a jak zieleń, to zupa krem z zielonego groszku. Bomba witamin ukryta w pysznie zielonej zupie. …
Zupa miso z tofu i kapustą pekińską
Na tradycyjnym rosole świat się nie kończy. Warto spróbować azjatyckiej wersji. Zupa miso to niesamowita dawka zdrowia i smaku.
Krem z białej kapusty
Delikatna i kminkowa zupa krem z białej kapusty, to świetny sposób na wprowadzenie większej ilości warzyw kapustnych do codziennej diety!