Nie wiem czy też macie takie wspomnienia, ale u mnie w podstawówce, mniej więcej w środku lekcji zawsze przychodził jakiś dzieciak ze świetlicy krzycząc „Pani prosi na obiad”.
To teraz ja Was zapraszam i powracam z serią „Tocha prosi na obiad”, będę Wam serwować obiady ze stołówki, w nowej roślinnej wersji.
Riki tiki, na początek buraczane klopsiki z tofu, orzechami włoskimi i karmelizowaną cebulą. Taplają się w parmezanowym sosie z porem na maślanym puree ziemniaczanym. Z pieczonych buraków powstała też sałatka z ogórkiem kiszonym i jabłkiem. Klopsiki zjedz, ziemniaczki też, jestem przekona, że wszystko zniknie z talerzy, a jeszcze poprosicie o dokładkę!
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
pieczone pulpety warzywne z marchewką, ciecierzycą i płatkami gryczanymi w aromatycznym sosie pomidorowym
Na pewno macie takie dni, że nie chce się wam gotować, myśleć o tym co ugotować, a tym bardziej iść …
Buraczane kaszotto
A co to? Oto buraczane kaszotto w 30 minut! Delikatnie poddusiłam buraki w towarzystwie jabłek w czerwonym winie, następnie kasza …
Obiady czwartkowe: Kotlety jajeczne i gratin z ziemniaków
Pani prosi na obiad!Musztarda często jest po obiedzie, ale nie tym razem. Jako facetka ze stołówki zaserwuję Wam dziś obiecany …
Wiosenne kaszotto jaglane z zieleniną, pomidorkami i kozim serkiem
Wiosenne menu inauguruje kaszotto jaglane z czosnkiem niedźwiedzim (który można zastąpić szpinakiem), pomidorami i kozim serem.