O caponacie można napisać całą książkę – nie wiadomo do końca skąd i kiedy pojawiła się na Sycylii, różne są też proporcje i dodatki. Za to pewne jest, że nie ma drugiego tak uzależniającego bakłażanowego gulaszu.
Smak caponaty jest inny niż wszystko, co znacie: wspaniale słodka, lekko kwaśna, pełna mięsistych bakłażanów oraz delikatnie chrupiących dodatków. A chociaż tych ostatnich jest sporo, to każdy idealnie tutaj pasuje i nie można się bez niego obyć. Seler naciowy podkreśla intensywny smak pomidorów, rodzynki przełamują jego anyżowy aromat, a kapary i zielone oliwki łączą wszystko w jedną, uzależniającą całość. Dlatego nawet jeśli nie lubicie rodzynek, nie przepadacie za kaparami, a wasz mąż kręci nosem na seler naciowy, to nie próbujcie pominąć żadnego z tych składników – …
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Sushi z ogórkiem, wegańskie
Sushi z ogórkiem, czyli kolejna odsłona wegańskiego sushi, tym razem chyba z klasyką, ogórkiem i sałatą. Jak już pisałam ostatnio …
Sos serowy z ziemniaka, ale bez sera!
Wygląda jak sos serowy, smakuje jak sos serowy.. ale sera wcale tam nie ma! Sos serowy z ziemniaka jest naprawdę …
Moskole – góralskie placki z gotowanych ziemniaków (wegańskie)
Moskole to wegańskie placki z gotowanych ziemniaków. Z zewnątrz chrupiące, w środku miękkie, rewelacyjnie smakują z masłem czosnkowym!
Kotlety jaglane z soczewicą, wegańskie
Kotlety są delikatnie chrupiące i miękkie w środku. Są tak dobre, że prawie nie było czego smażyć gdy zaczęłam się …