Chili sin carne z cieciorką, fasolką i bakłażanem

120 min
4 porcje
518 kcal
Chili sin carne z cieciorką, fasolką i bakłażanem
✍️ Opis autora:

Idea chili con carne zawsze do mnie przemawiała, jednak jeden mały szczegół powodował, że nie byłam jego wielką fanką: nie lubię mięsa mielonego w sosie pomidorowym. Dlatego nie lubię też bolognese. Całe szczęście wpadłam na pomysł, żeby zrobić jego (równie słynną) wersję bezmięsną, chili sin carne. Efekt końcowy przeszedł moje najśmielsze oczekiwania i danie smakowało nawet tym, co najbardziej lubią zjeść na obiad steka.

Zamiast mięsa dodałam ciecierzycy (cieciorki), która w połączeniu z fasolą i ryżem stanowi źródło pełnowartościowego białka (zawierającego wszystkie niezbędne aminokwasy). Jest pyszna i pożywna, a więcej o jej zaletach pisałam przy okazji pieczonej ciecierzycy.

Do zrobienia sosu wykorzystałam świeże, wcześniej upieczone pomidory. I tak jest zdecydowanie najprościej (przynajmniej w przypadku użycia pomidorów podłużnych, które są dość małe): 1, nie trzeba obierać surowych pomidorów, 2, nie trzeba za długo niczego mieszać. Inne sposoby opisałam w uwagach pod przepisem. A jak naprawdę zależy ci na czasie, użyj warzyw z puszki.

Danie podałam z ryżem nie tylko ze względu na pełnowartościowe białko. Chili sin carne tak smakuje zdecydowanie najlepiej. Szczególnie gdy dodamy jeszcze kwaśnej śmietany, awokado i posypiemy kolendrą i drobno pokrojoną ostrą papryczką. PRZE-PYSZ-NE.

Pikantne chili sin carne – wegetariańska wersja klasycznego dania z ciecierzycą, fasolą i bakłażanem. Bogate w białko (18g/porcję) i błonnik, gotowane na aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem kminu rzymskiego i papryczki chili. Dzięki obecności roślin strączkowych wspiera pracę jelit i dostarcza cennego białka. Idealne na rozgrzewający obiad w chłodne dni. Podawaj z ryżem lub tortillą, ozdób awokado i świeżą kolendrą dla dodatkowej świeżości.
🍽️ Obiady 🍛 Curry 🤗 Comfort food 💪 Wysokobiałkowe 🌾 Wysokobłonnikowe
30 min
Przygotowanie
90 min
Gotowanie
120 min
Łącznie

Zobacz pełny przepis

Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.

Przejdź do bloga

Ocena

Oceń ten przepis

Zaloguj się, aby ocenić

Wartości odżywcze

Kalorie
Białko
Węglowodany
Tłuszcze

Składniki i porcje

Dostosuj liczbę porcji:
x
0.25x Oryginał: 4 porcji 10x
/20 składników zaznaczonych

Składniki dla :

x
porcji
/20
zaznaczonych

Podobne przepisy

Inne przepisy z podobnymi kategoriami

Boczniaki Tikka Masala
🥛 Wegetariańska

Boczniaki Tikka Masala

Jesienią jak w boolywoodzkim filmie, czasem słońce, czasem deszcz. Niezależnie o pogody, przyjemnie się rozgrzać. Jesieniary z dyniami są już …

40 min
4
135
B
Burczymiwbrzuchu.pl

Brak zdjęcia

🥛 Wegetariańska

Pomidorowe risotto z bakłażanem

Proste pomidorowe risotto z bakłażanem. Szybkie w przygotowaniu. Świetny dodatek do mięsa, ryby. Z dużą ilością parmezanu i pietruszki (lub …

45 min
2
693
Z
Zielonysrodek.pl
tarta z bakłażanem, cukinią i pomidorami
🥛 Wegetariańska

tarta z bakłażanem, cukinią i pomidorami

Tarta z bakłażanem cukinią i pomidorem. Pyszne maślane ciasto.

70 min
4
637
Z
Zielonysrodek.pl
tarta z burakiem, marchewką i kozim serem
🥛 Wegetariańska

tarta z burakiem, marchewką i kozim serem

tarta z burakiem, marchewką i kozim serem do góry nogami, czyli tarte tatin. idealna na przystawkę, doskonale się sprawdzi z …

65 min
4
Z
Zielonysrodek.pl