Idea chili con carne zawsze do mnie przemawiała, jednak jeden mały szczegół powodował, że nie byłam jego wielką fanką: nie lubię mięsa mielonego w sosie pomidorowym. Dlatego nie lubię też bolognese. Całe szczęście wpadłam na pomysł, żeby zrobić jego (równie słynną) wersję bezmięsną, chili sin carne. Efekt końcowy przeszedł moje najśmielsze oczekiwania i danie smakowało nawet tym, co najbardziej lubią zjeść na obiad steka.
Zamiast mięsa dodałam ciecierzycy (cieciorki), która w połączeniu z fasolą i ryżem stanowi źródło pełnowartościowego białka (zawierającego wszystkie niezbędne aminokwasy). Jest pyszna i pożywna, a więcej o jej zaletach pisałam przy okazji pieczonej ciecierzycy.
Do zrobienia sosu wykorzystałam świeże, wcześniej upieczone pomidory. I tak jes…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Boczniaki Tikka Masala
Jesienią jak w boolywoodzkim filmie, czasem słońce, czasem deszcz. Niezależnie o pogody, przyjemnie się rozgrzać. Jesieniary z dyniami są już …
Stromboli, czyli rolowana pizza na kaszy manny
Stromboli, czyli włoska pizza rolowana, idealna na podróż, do pracy czy do szkoły, gdyż świetnie smakuje nie tylko na ciepło. …
Kalafior zapiekany z serem
Soczysty kalafior, aromatyczne przyprawy i ciągnący się ser... przepyszne danie! Kalafior zapiekany z serem to połączenie idealne. Osobiście najba...
Pomidorowe risotto z bakłażanem
Proste pomidorowe risotto z bakłażanem. Szybkie w przygotowaniu. Świetny dodatek do mięsa, ryby. Z dużą ilością parmezanu i pietruszki (lub …