chlebek dyniowy z płatkami owsianymi, orzechami i miodem. bez mąki i prawie bez cukru
Ale mamy jesień! Od tygodnia było tu ponad 20C, słońce, złoto czerwone liście i uskutecznialiśmy spacery, pikniki, wycieczki. Od wczoraj jest już zdecydowanie zimniej i w końcu można wyciągnąć zimowe kurtki и opatulić się szalem, też całkiem przyjemnie. Do tego na stół wjeżdżał chlebek dyniowy, a w domu pachniało niczym w święta. Taką jesień lubię.
A chlebek jest nie byle jaki. Dawno nie byłam tak zadowolona z wypieku! Piękna konsystencja, nie za suchy, nie za mokry, chrupiące orzechy, opcjonalna polewa z białej czekolady. Poważnie bardzo smacznie. Wczoraj robił za lunch, a dziś za śniadanie! Czuję, że zaraz będę musiała zrobić powtórkę.
Dynię wykorzystałam zwykłą, z której purée wychodzi bardziej wodniste niż np. z hokkaido. Pewnie można użyć tą drugą, ale…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Ciasto marchewkowe
Przepyszne i wilgotne ciasto marchewkowe z delikatną nutą cynamonu, które otula jak ciepły koc w jesienny dzień.
Owsianka a’la szarlotka
Owsianka a'la szarlotka, czyli owsianka z jabłkami i cynamonem, będąca zdrowszą wersją deseru lub śniadania. Płatki owsiane grają tu rolę …
Pancakes owsiane
Pancakes owsiane z bananem, czyli pyszne fit śniadanie z dużą ilością błonnika. Ulubione pancakes całej rodziny, a jednocześnie zdrowe!
Owsiane biscotti z pistacjami i żurawiną
Owsiane biscotti, czyli zdrowsza wersja włoskiego specjału. Bez dodatku curku i mąki. Bezglutenowe, zdrowe ciastka. Ideale jako przekąska/śniadanie.