chlebek dyniowy z płatkami owsianymi, orzechami i miodem. bez mąki i prawie bez cukru

60 min
8 porcji
450 kcal
chlebek dyniowy z płatkami owsianymi, orzechami i miodem. bez mąki i prawie bez cukru
✍️ Opis autora:

Ale mamy jesień! Od tygodnia było tu ponad 20C, słońce, złoto czerwone liście i uskutecznialiśmy spacery, pikniki, wycieczki. Od wczoraj jest już zdecydowanie zimniej i w końcu można wyciągnąć zimowe kurtki и opatulić się szalem, też całkiem przyjemnie. Do tego na stół wjeżdżał chlebek dyniowy, a w domu pachniało niczym w święta. Taką jesień lubię.

A chlebek jest nie byle jaki. Dawno nie byłam tak zadowolona z wypieku! Piękna konsystencja, nie za suchy, nie za mokry, chrupiące orzechy, opcjonalna polewa z białej czekolady. Poważnie bardzo smacznie. Wczoraj robił za lunch, a dziś za śniadanie! Czuję, że zaraz będę musiała zrobić powtórkę.

Dynię wykorzystałam zwykłą, z której purée wychodzi bardziej wodniste niż np. z hokkaido. Pewnie można użyć tą drugą, ale dobrze byłoby purée trochę rozcieńczyć woda. Ewentualnie zmielić bez skórki, która najbardziej je zagęszcza. Poza tym, można doprawić wg uznania, u mnie tylko delikatnie cynamonem i gałką, dodać ulubionych orzechów, rodzynek, żurawiny. Plus zastanawiam się nad opcją z czekoladą…

Ciasto całkiem ładnie wyrosło, myślałam nad tym, żeby osobno ubić białka, ale lubię żeby przepisy były jak najbardziej proste i jetem zadowolona z efektu, więc pomysł porzuciłam. Ale zachęcam do eksperymentów!

Chlebek dyniowy z płatkami owsianymi – pyszna wegetariańska propozycja bez mąki i cukru, idealna na jesienne dni. Główne składniki to płatki owsiane, orzechy włoskie i purée z dyni, które nadają mu wyjątkowy smak i konsystencję. Przygotowanie zajmuje tylko 15 minut, a pieczenie 45 minut. Bogaty w błonnik, wspiera pracę jelit i dostarcza energii na cały dzień. Świetny na pożywne śniadanie lub zdrową przekąskę. Podawaj z miodem i świeżymi owocami dla dodatkowej słodyczy.
🌅 Śniadania 🍰 Desery 🍂 Jesienne 🚫 Bez cukru 🌾 Bezglutenowe 🌾 Wysokobłonnikowe
15 min
Przygotowanie
45 min
Gotowanie
60 min
Łącznie

Zobacz pełny przepis

Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.

Przejdź do bloga

Ocena

Oceń ten przepis

Zaloguj się, aby ocenić

Wartości odżywcze

Kalorie
Białko
Węglowodany
Tłuszcze

Składniki i porcje

Dostosuj liczbę porcji:
x
0.25x Oryginał: 8 porcji 10x
/21 składników zaznaczonych

Składniki dla :

x
porcji
/21
zaznaczonych

Podobne przepisy

Inne przepisy z podobnymi kategoriami

Pancakes owsiane
🥛 Wegetariańska

Pancakes owsiane

Pancakes owsiane z bananem, czyli pyszne fit śniadanie z dużą ilością błonnika. Ulubione pancakes całej rodziny, a jednocześnie zdrowe!

45 min
3
83
Z
Zielonysrodek.pl
Owsiane biscotti z pistacjami i żurawiną
🥛 Wegetariańska

Owsiane biscotti z pistacjami i żurawiną

Owsiane biscotti, czyli zdrowsza wersja włoskiego specjału. Bez dodatku curku i mąki. Bezglutenowe, zdrowe ciastka. Ideale jako przekąska/śniadanie.

52 min
1
1804
Z
Zielonysrodek.pl
Omleciki z truskawkami
🥛 Wegetariańska

Omleciki z truskawkami

Omleciki z truskawkami, pyszne, leciutkie placuszki. Najlepsze z jogurtem i owocami. Bezglutenowe śniadanie.

20 min
1
Z
Zielonysrodek.pl
pumpkin pie z imbirem, kokosem i orzechami (bez cukru, bez mąki)
🥛 Wegetariańska

pumpkin pie z imbirem, kokosem i orzechami (bez cukru, bez mąki)

Niewiele warzyw skupia na sobie tyle uwagi, co dynia jesienią (do głowy przychodzą mi tylko szparagi na wiosnę). Ale nic …

87 min
8
413
Z
Zielonysrodek.pl