Chciałam we wstępie do tego przepisu napisać wam o tym, jak wiele chłodników można przygotować na bazie awokado. Że wystarczy je zmiksować z kolendrą lub z miętą; że można je podawać z rukolą lub z truskawkami; że dobrze smakuje z płatkami migdałów lub makaronem ryżowym. Ale zamiast tego muszę napisać wam szczerze, że ten przepis powstał przez… cadyka.
Historia ta nie wydarzyła się przed wiekami w wielowyznaniowym Lublinie, ale kilka tygodni temu w pewnej modnej restauracji. Czekałam na swój obiad przy jednym z eleganckich stolików, kiedy niedaleko mnie usiadła bardzo głośna para. Żywo komentowali kartę, zastanawiali się nad połączeniami i wyśmiewali pomysły szefa kuchni; co jakiś czas przywołując kelnera, aby zadać mu niewygodne pytanie. W końcu złożyli zamówienie, a po krótkiej…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
NAJPYSZNIEJSZA ZUPA KREM Z KUKURYDZY
Pyszna, aksamitnie kremowa zupa ze świeżej kukurydzy to zupa którą musicie spróbować koniecznie latem! Poza sezonem oczywiście można korzys...
Gazpacho czy salmorejo? Chłodnik ulubiony
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.
Paprykowe gazpacho z wędzoną papryką
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.
Zupa krem z cukinii
Cukinia jest warzywem, które przez praktycznie cały rok można dostać w marketach, ale sezon na nią przypada w lecie. To …