Chłodnik z buraka

100 min
4 porcje
255 kcal
Chłodnik z buraka
✍️ Opis autora:

Chłodnik z buraka robię czasami jako alternatywę dla tego litewskiego, ponieważ Francuzi chyba nie jedzą botwinki i można ją dostać tylko w jednym, małym sklepie, do tego bardzo rzadko! Jak się trafi (co do tej pory zdarzyło mi się 3 razy przez ostatnie 2 lata), to super, a jak nie, to radzę sobie inaczej 😀 Wcześniej robiłam już botwinkę (zupę) z burakiem i szpinakiem. Buraki są za to ogólnodostępne, można je kupić nawet już upieczone (na początku myślałam, że są zgniłe i że jest to jakiś regionalny specjał)! I jak widać, jem je dość często ❤

Prezentowany chłodnik jest ekspresowy z dwóch powodów:

  • Buraki są upieczone i zmielione z jogurtem i maślanką. Zero filozofii i nie trzeba stać nad garnkiem. Fakt, włączenie piekarnika można spowodować podniesienie temperatury w już gorącym domu, ale można to zrobić np. wieczorem ✅
  • A warzywa (ogórki i rzodkiewki) podałam osobno, więc nie trzeba ich kroić ✅

Zatem jak jesteś bardzo leniwa/y, nie masz czasu, albo po prostu ci za gorąco i masz ochotę na chłodnik z buraka, przepis ten nada się idealnie!

Buraki piekę w skórach, dzięki temu proces jest jeszcze szybszy. Skóra z miękkich warzyw schodzi sama, nie trzeba obierać!

Poniżej jak to się je 🙂 Łyk chłodnika, następnie zanurzamy (bądź nie) warzywa i sobie chrupiemy.

A jeśli interesuje cię wpływ buraków na zdrowie, tutaj możesz trochę na ten temat poczytać. Ale w skrócie: warto je jeść jak najczęściej! Zawierają mnóstwo witamin i minerałów, wzmacniają organizm, oczyszczają go i odkwaszają. Pomagają walczyć z przeróżnymi chorobami i podobno poprawiają samopoczucie.

Chłodnik z buraka – orzeźwiająca wegetariańska zupa bezglutenowa, łącząca słodycz buraków z pikantną nutą wędzonej papryki. Kluczowe składniki to świeże buraki, jogurt naturalny i aromatyczny czosnek. Przygotowanie zajmuje zaledwie 10 minut aktywności (plus chłodzenie). Bogate w żelazo i antyoksydanty buraki wspierają odporność. Idealne danie na letni obiad lub kolację. Podawaj z dodatkiem świeżego koperku, szczypiorku i grzankami dla kontrastu tekstur.
10 min
Przygotowanie
90 min
Gotowanie
100 min
Łącznie

Zobacz pełny przepis

Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.

Przejdź do bloga

Ocena

Oceń ten przepis

Zaloguj się, aby ocenić

Wartości odżywcze

Kalorie
Białko
Węglowodany
Tłuszcze

Składniki i porcje

Dostosuj liczbę porcji:
x
0.25x Oryginał: 4 porcji 10x
/12 składników zaznaczonych

Składniki dla :

x
porcji
/12
zaznaczonych

Podobne przepisy

Inne przepisy z podobnymi kategoriami

krem z bakłażana, papryki i pomidorów z chipsami z parmezanu
🥛 Wegetariańska

krem z bakłażana, papryki i pomidorów z chipsami z parmezanu

No to mamy upały, przynajmniej tutaj w Nicei. Gorąco, że ledwo łapię oddech, więc postanowiłam zrobić zupę z pieczonych warzyw …

85 min
4
Z
Zielonysrodek.pl

Brak zdjęcia

🥛 Wegetariańska

Chłodnik z awokado, ogórkiem i jogurtem

Czy macie czasem ochotę na coś orzeźwiającego, lekkiego i zdrowego? Lato to czas, gdy z przyjemnością sięgamy po chłodne, świeże …

15 min
4
464
Z
Zielonysrodek.pl
Spektakularnie pyszny zielony chłodnik
🥛 Wegetariańska

Spektakularnie pyszny zielony chłodnik

Przed Wami mój ulubiony zielony chłodnik z dojrzałym, kremowym awokado i chrupiącymi, świeżymi nowalijkami!

15 min
4
169
E
Easyvege.pl
Klasyczny barszcz z botwinki, czyli wiosenna zupa jak u mamy!
🥛 Wegetariańska

Klasyczny barszcz z botwinki, czyli wiosenna zupa jak u mamy!

Zupa która najbardziej kojarzy mi się z cudowną porą roku, gdy wiosna staje się latem? - z całą pewnością „barszcz …

50 min
4
E
Easyvege.pl