
Chłodnik z buraka robię czasami jako alternatywę dla tego litewskiego, ponieważ Francuzi chyba nie jedzą botwinki i można ją dostać tylko w jednym, małym sklepie, do tego bardzo rzadko! Jak się trafi (co do tej pory zdarzyło mi się 3 razy przez ostatnie 2 lata), to super, a jak nie, to radzę sobie inaczej 😀 Wcześniej robiłam już botwinkę (zupę) z burakiem i szpinakiem. Buraki są za to ogólnodostępne, można je kupić nawet już upieczone (na początku myślałam, że są zgniłe i że jest to jakiś regionalny specjał)! I jak widać, jem je dość często ❤
Prezentowany chłodnik jest ekspresowy z dwóch powodów:
- Buraki są upieczone i zmielione z jogurtem i maślanką. Zero filozofii i nie trzeba stać nad garnkiem. Fakt, włączenie piekarnika można spowodować podniesienie temperatury w już gorącym domu, ale można to zrobić np. wieczorem ✅
- A warzywa (ogórki i rzodkiewki) podałam osobno, więc nie trzeba ich kroić ✅
Zatem jak jesteś bardzo leniwa/y, nie masz czasu, albo po prostu ci za gorąco i masz ochotę na chłodnik z buraka, przepis ten nada się idealnie!
Buraki piekę w skórach, dzięki temu proces jest jeszcze szybszy. Skóra z miękkich warzyw schodzi sama, nie trzeba obierać!
Poniżej jak to się je 🙂 Łyk chłodnika, następnie zanurzamy (bądź nie) warzywa i sobie chrupiemy.
A jeśli interesuje cię wpływ buraków na zdrowie, tutaj możesz trochę na ten temat poczytać. Ale w skrócie: warto je jeść jak najczęściej! Zawierają mnóstwo witamin i minerałów, wzmacniają organizm, oczyszczają go i odkwaszają. Pomagają walczyć z przeróżnymi chorobami i podobno poprawiają samopoczucie.
Zobacz pełny przepis
Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
krem z bakłażana, papryki i pomidorów z chipsami z parmezanu
No to mamy upały, przynajmniej tutaj w Nicei. Gorąco, że ledwo łapię oddech, więc postanowiłam zrobić zupę z pieczonych warzyw …
Chłodnik z awokado, ogórkiem i jogurtem
Czy macie czasem ochotę na coś orzeźwiającego, lekkiego i zdrowego? Lato to czas, gdy z przyjemnością sięgamy po chłodne, świeże …
Spektakularnie pyszny zielony chłodnik
Przed Wami mój ulubiony zielony chłodnik z dojrzałym, kremowym awokado i chrupiącymi, świeżymi nowalijkami!
Klasyczny barszcz z botwinki, czyli wiosenna zupa jak u mamy!
Zupa która najbardziej kojarzy mi się z cudowną porą roku, gdy wiosna staje się latem? - z całą pewnością „barszcz …