Chłodnik z buraka robię czasami jako alternatywę dla tego litewskiego, ponieważ Francuzi chyba nie jedzą botwinki i można ją dostać tylko w jednym, małym sklepie, do tego bardzo rzadko! Jak się trafi (co do tej pory zdarzyło mi się 3 razy przez ostatnie 2 lata), to super, a jak nie, to radzę sobie inaczej 😀 Wcześniej robiłam już botwinkę (zupę) z burakiem i szpinakiem. Buraki są za to ogólnodostępne, można je kupić nawet już upieczone (na początku myślałam, że są zgniłe i że jest to jakiś regionalny specjał)! I jak widać, jem je dość często ❤
Prezentowany chłodnik jest ekspresowy z dwóch powodów:
- Buraki są upieczone i zmielione z jogurtem i maślanką. Zero filozofii i nie trzeba stać nad garnkiem. Fakt, włączenie piekarnika można spowodować podniesienie temperatury w ju…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
krem z bakłażana, papryki i pomidorów z chipsami z parmezanu
No to mamy upały, przynajmniej tutaj w Nicei. Gorąco, że ledwo łapię oddech, więc postanowiłam zrobić zupę z pieczonych warzyw …
Chłodnik z awokado, ogórkiem i jogurtem
Czy macie czasem ochotę na coś orzeźwiającego, lekkiego i zdrowego? Lato to czas, gdy z przyjemnością sięgamy po chłodne, świeże …
Spektakularnie pyszny zielony chłodnik
Przed Wami mój ulubiony zielony chłodnik z dojrzałym, kremowym awokado i chrupiącymi, świeżymi nowalijkami!
Klasyczny barszcz z botwinki, czyli wiosenna zupa jak u mamy!
Zupa która najbardziej kojarzy mi się z cudowną porą roku, gdy wiosna staje się latem? - z całą pewnością „barszcz …