
Przychodzi taka chwila w ciągu dnia, kiedy mamy ochotę sobie pochrupać… chipsy, paluszki. Ja mam słabość szczególnie do tych pierwszych, ale są też inne opcje, zdrowsze i w zasadzie smaczniejsze. Jedną z nich jest chrupiąca, pieczona ciecierzyca (potocznie cieciorka lub groch włoski).
Ciecierzyca jest bogata w białko, zawiera też wiele minerałów (potas, magnez, żelazo, wapń czy fosfor) oraz witamin (kwas foliowy, witaminy z grupy B). Jest dobrym źródłem błonnika oraz ma niski indeks glikemiczny, czyli jest odpowiednia dla cukrzyków.
Pieczona ciecierzyca jest bardzo chrupiąca i wciągająca. Ma smak lekko orzechowy, a same przyprawy można dobrać według uznania, wybierając wersję:
- słoną np. z kminem rzymskim, kolendrą, oregano, pieprzem cayenne, papryką wędzoną, słodką lub z gotowymi mieszankami: przyprawą meksykańską, garam masalą
- albo na słodko: z miodem (syropem klonowym) i cynamonem.
Poniżej przepis z kminem rzymskim, pieprzem cayenne i tymiankiem.
A jak ją jeść? Np. samą, jako przekąskę, jako dodatek do sałatki lub posypaną na zupie.
Zobacz pełny przepis
Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Majonez z ziemniaka
Majonez jest dobry nie tylko od święta. Weganie i osoby z nietolerancjami również chcą się nim zajadać, więc tym razem …
Ryż na mleku kokosowym z mango i skórką limonki
Ryż na mleku kokosowym z mango i skórką limonki. Pyszne, pożywne śniadanie lub przekąska. Zasmakuje tym małym jak i tym …
owoce suszone w piekarniku
Borówki czy maliny do granoli? Ciastek? Muffinów? Oczywiście zazwyczaj najlepszą są te świeże, jednak nie zawsze mamy je akurat pod …
domowe batony proteinowe
Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku! Wspaniałych chwil w najlepszym towarzystwie przy pysznym jedzeniu! I wytrwania w postanowieniach noworocznych, jeśli takie …