
Wam też tak gorąco? Nie macie siły gotować, ale zjedlibyście coś orzeźwiającego, zimnego i przede wszystkim prostego? Ja mam tak od dłuższego czasu i ciężko mi przygotować coś więcej niż sałatkę. Lubię takie na bazie ryżu, np. taką, ale ryż trzeba ugotować. Kuskus natomiast wystarczy zalać wrzątkiem, więc zdecydowanie wygrywa w kategorii „ekspresowe”. Dodać do niego kilka sezonowych warzyw i owoców, trochę fety, prażonego słonecznika i dużo ziół i voila, chrupiąca sałatka z kuskusem gotowa, która jest kolorowa, pożywna, choć lekka i świeża. Plus super się sprawdza na wynos!
Jest ona częściowo zainspirowana sałatką grecką, połączenie feta-ogórek-pomidor jest jednym z ulubionych latem, ale żeby było radośniej dodałam brzoskwini, które akurat są w sezonie, dużo ziół, bo tak zawsze fajniej i chrupiącego słonecznika oraz kuskus, żeby było pożywniej.
Ale można wykorzystać to, co się akurat ma pod ręką, nektarynkę, arbuza, można dodać też awokado lub trochę ciecierzycy. A kuskus, jeśli macie siły na bardziej zaawansowane gotowanie, można zastąpić innym zbożem: ryżem albo quinoą. Smacznego!
Zobacz pełny przepis
Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
tarta z burakiem, marchewką i kozim serem
tarta z burakiem, marchewką i kozim serem do góry nogami, czyli tarte tatin. idealna na przystawkę, doskonale się sprawdzi z …
Sałatka z ryżem, batatem, szparagami i truskawkami
Sałatka z ryżem, szparagami, pieczonymi batatami i truskawkami. Kolorowo i przepysznie. Zdrowo i pożywnie.
Chłodnik z buraka
Chłodnik z buraka, ekspresowy, zaledwie kilka składników. Pyszny i kremowy, idealny na upalne dni! Do tego super zdrowy !
Pieczony kalafior z ciecierzycą
pieczony kalafior z cieciorką. przekąska, baza do sałatki lub nadzienie do pity. podane z kremowym sosem z awokado stanowi pełnowartościowy, …