
Płatki owsiane są świetne: uniwersalne, tanie, zdrowe, pożywne i według mnie również pyszne! Dlatego dodaję je do praktycznie wszystkich wypieków. Zazwyczaj pełnią rolę drugoplanową, ale tym razem chciałam, żeby to one grały pierwsze skrzypce. I tak powstały ciasteczka owsiane z dodatkiem miodu, żurawiny oraz masła. I praktycznie niczego więcej.
Takie ciasteczka owsiane są proste w przygotowaniu i można je modyfikować na różne sposoby. Można dodać orzechów, innych owoców suszonych, skórki z pomarańczy i czekolady. Albo nawet oblać czekoladą. Ten ostatnio pomysł szczególnie do mnie przemawia. Czy są na świecie ludzie, którzy nie mają słabości do czekolady?
W smaku przypominają trochę ciasteczka digestive, ale oczywiście są lepsze chociażby z tego względu, że wszystkie składniki każdy dobrze zna i potrafi je wymówić. Są też bardziej miękkie.
Zobacz pełny przepis
Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
chocolate chip cookies z płatków owsianych (prawie bez cukru, bez mąki)
Mam wrażenie, że przed chwilą pisałam, że jadę na wakacje, a już jestem z powrotem od kilku dni i do …
Pancakes owsiane
Pancakes owsiane z bananem, czyli pyszne fit śniadanie z dużą ilością błonnika. Ulubione pancakes całej rodziny, a jednocześnie zdrowe!
ciastka marchewkowe z płatkami owsianymi i pomarańczą
Ciastka marchewkowe z płatkami owsianymi to kolejna propozycja na zdrową przekąskę, śniadanie w biegu i coś słodkiego w jednym! Są …
Owsiane biscotti z pistacjami i żurawiną
Owsiane biscotti, czyli zdrowsza wersja włoskiego specjału. Bez dodatku curku i mąki. Bezglutenowe, zdrowe ciastka. Ideale jako przekąska/śniadanie.