ciastka marchewkowe z płatkami owsianymi i pomarańczą

40 min
10 porcji
150 kcal
ciastka marchewkowe z płatkami owsianymi i pomarańczą
✍️ Opis autora:

Ciastka marchewkowe z płatkami owsianymi to kolejna propozycja na zdrową przekąskę, śniadanie w biegu i coś słodkiego w jednym! Są bez cukru, za to z odrobiną miodu, bez mąki oraz zawierają dużą ilość błonnika za sprawą płatów owsianych i kokosa. No i zawierają warzywo. Więc od biedy można je jeść nawet na obiad.

I są uzależniające… ale skoro marchewka, pomarańcz, cynamon i kokos* znajdują się w jednym ciastku, nie może być inaczej. Do tego wykonanie jest super proste i pysznie smakują nawet na ciepło.

*Kokos jest mało wyczuwalny, ale można zwiększyć jego ilość !

A na koniec: dlaczego warto jeść płatki owsiane?

Są tanie i łatwo dostępne, są bardzo uniwersalne, nadają się zarówno na owsiankę, ale i do wypieków, ciastek i muffinów. Przy tym zawierają:

  • najwięcej białka z wszystkich zbóż (17%) i to tego najlepszego jakościowo;
  • najwięcej tłuszczy z wszystkich zbóż (7%), w większości są to nienasycone kwasy tłuszczowe;
  • najwięcej błonnika (11%), którego korzystny wpływ na zdrowie jest nie do przecenienia! błonnik obniża cholesterol, zapewnia uczucie sytości, usprawnia pracę jelit, dobrze wpływa na mikroflorę w jelicie, która w dużej mierze jest odpowiedzialna za odporność organizmu; dla porównania w mące pszennej białej jest niecałe 3%;
  • oraz wapń, żelazo oraz wiele innych minerałów i witamin.

A czym różnią się płatki owsiane zwykłe od górskich, czy błyskawicznych?

W zasadzie tylko stopniem przetworzenia, czyli pokrojenia. Wartości odżywcze wszystkich trzech są zbliżone. Zwykłe są otrzymane z całego ziarna, a błyskawiczne są najdrobniejsze.

Pyszne wegetariańskie ciastka marchewkowe z płatkami owsianymi – zdrowa przekąska bez dodatku cukru, bogata w błonnik. Kluczowe składniki to marchewka, płatki owsiane i wiórki kokosowe, które zapewniają przyjemną chrupkość. Przygotujesz je w zaledwie 40 minut (w tym 15 minut aktywnej pracy). Dzięki płatkom owsianym i marchewce to doskonałe źródło błonnika wspierającego trawienie. Idealne na szybkie śniadanie lub energetyczną przekąskę w ciągu dnia. Podawaj z kubkiem ulubionej herbaty lub kawy dla pełni przyjemności.
🌅 Śniadania 🥨 Przekąski 🤗 Comfort food 🚫 Bez cukru 🌾 Wysokobłonnikowe 👶 Dla początkujących
15 min
Przygotowanie
25 min
Gotowanie
40 min
Łącznie

Zobacz pełny przepis

Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.

Przejdź do bloga

Ocena

Oceń ten przepis

Zaloguj się, aby ocenić

Wartości odżywcze

Kalorie
Białko
Węglowodany
Tłuszcze

Składniki i porcje

Dostosuj liczbę porcji:
x
0.25x Oryginał: 10 porcji 10x
/12 składników zaznaczonych

Składniki dla :

x
porcji
/12
zaznaczonych

Podobne przepisy

Inne przepisy z podobnymi kategoriami

owsiane scones z jabłkiem, kokosem i cynamonowym lukrem
🥛 Wegetariańska

owsiane scones z jabłkiem, kokosem i cynamonowym lukrem

Pyszne owsiane scones, idealne na śniadanie w biegu, przekąskę czy nawet deser! Zdrowe, bogate w błonnik. Opcja wegańska i bezglutenowa.

30 min
6
340
Z
Zielonysrodek.pl
Cukiniowo-kukurydziane placuszki z salsą awokado i jajkiem w koszulce
🥛 Wegetariańska

Cukiniowo-kukurydziane placuszki z salsą awokado i jajkiem w koszulce

Latem przyjemnie poleżeć plackiem na słonecznej patelni by zadbać o złocisty kolor naszej opalenizny. Następnie można usmażyć złociste,...

35 min
12
86
B
Burczymiwbrzuchu.pl
Tortilla de batatas
🥛 Wegetariańska

Tortilla de batatas

Weekend miałam spędzić w Barcelonie, w świecie równoległym właśnie wróciłabym do domu i radowałabym się rarytasami przywiezionymi z podróży (na …

35 min
4
343
B
Burczymiwbrzuchu.pl
Bruschetty z szafranowym majonezem i pieczoną cukinią
🥛 Wegetariańska

Bruschetty z szafranowym majonezem i pieczoną cukinią

Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.

40 min
2
217
J
Jadlonomia.com