
Ciastka marchewkowe z płatkami owsianymi to kolejna propozycja na zdrową przekąskę, śniadanie w biegu i coś słodkiego w jednym! Są bez cukru, za to z odrobiną miodu, bez mąki oraz zawierają dużą ilość błonnika za sprawą płatów owsianych i kokosa. No i zawierają warzywo. Więc od biedy można je jeść nawet na obiad.
I są uzależniające… ale skoro marchewka, pomarańcz, cynamon i kokos* znajdują się w jednym ciastku, nie może być inaczej. Do tego wykonanie jest super proste i pysznie smakują nawet na ciepło.
*Kokos jest mało wyczuwalny, ale można zwiększyć jego ilość !
A na koniec: dlaczego warto jeść płatki owsiane?
Są tanie i łatwo dostępne, są bardzo uniwersalne, nadają się zarówno na owsiankę, ale i do wypieków, ciastek i muffinów. Przy tym zawierają:
- najwięcej białka z wszystkich zbóż (17%) i to tego najlepszego jakościowo;
- najwięcej tłuszczy z wszystkich zbóż (7%), w większości są to nienasycone kwasy tłuszczowe;
- najwięcej błonnika (11%), którego korzystny wpływ na zdrowie jest nie do przecenienia! błonnik obniża cholesterol, zapewnia uczucie sytości, usprawnia pracę jelit, dobrze wpływa na mikroflorę w jelicie, która w dużej mierze jest odpowiedzialna za odporność organizmu; dla porównania w mące pszennej białej jest niecałe 3%;
- oraz wapń, żelazo oraz wiele innych minerałów i witamin.
A czym różnią się płatki owsiane zwykłe od górskich, czy błyskawicznych?
W zasadzie tylko stopniem przetworzenia, czyli pokrojenia. Wartości odżywcze wszystkich trzech są zbliżone. Zwykłe są otrzymane z całego ziarna, a błyskawiczne są najdrobniejsze.
Zobacz pełny przepis
Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
owsiane scones z jabłkiem, kokosem i cynamonowym lukrem
Pyszne owsiane scones, idealne na śniadanie w biegu, przekąskę czy nawet deser! Zdrowe, bogate w błonnik. Opcja wegańska i bezglutenowa.
Cukiniowo-kukurydziane placuszki z salsą awokado i jajkiem w koszulce
Latem przyjemnie poleżeć plackiem na słonecznej patelni by zadbać o złocisty kolor naszej opalenizny. Następnie można usmażyć złociste,...
Tortilla de batatas
Weekend miałam spędzić w Barcelonie, w świecie równoległym właśnie wróciłabym do domu i radowałabym się rarytasami przywiezionymi z podróży (na …
Bruschetty z szafranowym majonezem i pieczoną cukinią
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.