ciasto cytrynowe z ricottą migdałami i kokosem

70 min
8 porcji
380 kcal
ciasto cytrynowe z ricottą migdałami i kokosem
✍️ Opis autora:

Zrobiłam ostatnio ciasto cytrynowe z ricottą, migdałami i kokosem. I chyba nigdy żadne ciasto tak szybko nie zeszło. Było przepyszne ! Delikatny smak cytryny, lekko kokosowe. Mokre. Na szczęście było dość syte i nie można było zjeść za dużego kawałka na raz. (czyt. nie można było zjeść pół ciasta na raz, bo i tak nieźle sobie poradziliśmy, 2 osoby, 1.5 dnia).

Dobra, nie będę ukrywać: zrobiłam je tylko dlatego, że sąsiad dał mi świeże cytryny prosto z drzewa. Duże, piękne, soczyste cytryny. Mam szczęście jeśli chodzi o drzewa cytrusowe, sąsiad ma też gorzkie pomarańcze i choć do jedzenia się nie nadają, są idealne na marmoladę!

Sposób przygotowania jest raczej nieskomplikowany. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy ricottę, żółtka, migdały i kokos, białka ubijamy na sztywno i wszytko łączymy. Pieczmy i gotowe. Jedyny problem to masło, które zawsze zapominam wyjąć je z lodówki wcześniej, albo nie mam na to czasu. Ale jest na to sposób: masło ścieram na tarce o grubych oczkach i wsadzam na dosłownie pół minuty do piekarnika, który już się zaczyna rozgrzewać. Masło delikatnie mięknie i tym sposobem utarcie masła prosto z lodówki z cukrem nie należy już do zadań specjalnych.

Górę poprószyłam cukrem pudrem, tak żeby ładniej wyglądało. Ale myślę, że można by równie użyć cacao, czy polać lukrem czy białą czekoladą! Dodam jeszcze, że drugiego dnia ciasto jest jeszcze lepsze niż pierwszego!

Uwaga: ciasto zawiera jedynie skórkę cytryny, więc ma tylko delikatny posmak aromatu cytrynowego, nie jest kwaśne.

Pyszne ciasto cytrynowe z ricottą – wegetariański deser o delikatnej strukturze, z mielonymi migdałami i wiórkami kokosowymi. Przygotowanie zajmuje zaledwie 20 minut (pieczenie 50 minut), a efekt zachwyca soczystością. Bogate w białko dzięki ricotcie i jajom, dostarcza też zdrowych tłuszczów z migdałów. Świeża skórka cytryny dodaje witaminy C i orzeźwiający aromat. Idealne na niedzielny podwieczorek lub spotkanie z przyjaciółmi. Podawaj z lekkim posypkiem płatków migdałów dla chrupkości.
20 min
Przygotowanie
50 min
Gotowanie
70 min
Łącznie

Zobacz pełny przepis

Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.

Przejdź do bloga

Ocena

Oceń ten przepis

Zaloguj się, aby ocenić

Wartości odżywcze

Kalorie
Białko
Węglowodany
Tłuszcze

Składniki i porcje

Dostosuj liczbę porcji:
x
0.25x Oryginał: 8 porcji 10x
/10 składników zaznaczonych

Składniki dla :

x
porcji
/10
zaznaczonych

Podobne przepisy

Inne przepisy z podobnymi kategoriami

Pancakes owsiane
🥛 Wegetariańska

Pancakes owsiane

Pancakes owsiane z bananem, czyli pyszne fit śniadanie z dużą ilością błonnika. Ulubione pancakes całej rodziny, a jednocześnie zdrowe!

45 min
3
83
Z
Zielonysrodek.pl
Owsiane biscotti z pistacjami i żurawiną
🥛 Wegetariańska

Owsiane biscotti z pistacjami i żurawiną

Owsiane biscotti, czyli zdrowsza wersja włoskiego specjału. Bez dodatku curku i mąki. Bezglutenowe, zdrowe ciastka. Ideale jako przekąska/śniadanie.

52 min
1
1804
Z
Zielonysrodek.pl

Brak zdjęcia

🥛 Wegetariańska

placek orzechowy z owocami

Jak ja tęsknie za plackiem z owocami mojego dziadka! Był wilgotny, z lekkim zakalcem, a na górze było mnóstwo owoców …

55 min
8
269
Z
Zielonysrodek.pl
pumpkin pie z imbirem, kokosem i orzechami (bez cukru, bez mąki)
🥛 Wegetariańska

pumpkin pie z imbirem, kokosem i orzechami (bez cukru, bez mąki)

Niewiele warzyw skupia na sobie tyle uwagi, co dynia jesienią (do głowy przychodzą mi tylko szparagi na wiosnę). Ale nic …

87 min
8
413
Z
Zielonysrodek.pl