Zrobiłam ostatnio ciasto cytrynowe z ricottą, migdałami i kokosem. I chyba nigdy żadne ciasto tak szybko nie zeszło. Było przepyszne ! Delikatny smak cytryny, lekko kokosowe. Mokre. Na szczęście było dość syte i nie można było zjeść za dużego kawałka na raz. (czyt. nie można było zjeść pół ciasta na raz, bo i tak nieźle sobie poradziliśmy, 2 osoby, 1.5 dnia).
Dobra, nie będę ukrywać: zrobiłam je tylko dlatego, że sąsiad dał mi świeże cytryny prosto z drzewa. Duże, piękne, soczyste cytryny. Mam szczęście jeśli chodzi o drzewa cytrusowe, sąsiad ma też gorzkie pomarańcze i choć do jedzenia się nie nadają, są idealne na marmoladę!
Sposób przygotowania jest raczej nieskomplikowany. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy ricottę, żółtka, migdały i kokos, białka ubijam…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Ciasto marchewkowe
Przepyszne i wilgotne ciasto marchewkowe z delikatną nutą cynamonu, które otula jak ciepły koc w jesienny dzień.
Owsianka a’la szarlotka
Owsianka a'la szarlotka, czyli owsianka z jabłkami i cynamonem, będąca zdrowszą wersją deseru lub śniadania. Płatki owsiane grają tu rolę …
Pancakes owsiane
Pancakes owsiane z bananem, czyli pyszne fit śniadanie z dużą ilością błonnika. Ulubione pancakes całej rodziny, a jednocześnie zdrowe!
Owsiane biscotti z pistacjami i żurawiną
Owsiane biscotti, czyli zdrowsza wersja włoskiego specjału. Bez dodatku curku i mąki. Bezglutenowe, zdrowe ciastka. Ideale jako przekąska/śniadanie.