Karobu spróbowałam po raz pierwszy jakieś pół roku temu, kiedy to w wegańskim sklepie w Amsterdamie kupiłam sobie kilka karobowych batoników. Były przepyszne! Zwłaszcza te z jagodami goji wspominam do dzisiaj z łzą w oku.
Dlatego kiedy potem słyszałam od znajomych, że nie przepadają za karobem, nie mogłam w to uwierzyć. Zaczęłam więc pytać, w czym tkwi problem i okazało się, że wszyscy naczytali się, że będzie smakować jak czekolada i nie smakuje. Otóż nie smakuje jak czekolada, smakuje inaczej, ale wcale nie gorzej! Karob ma swój wyjątkowy smak z delikatną nutą kakao i karmelu, wystarczy dać mu szansę, przestać porównywać go do czekolady Milki i będzie pysznie.
Dlatego wszystkim sceptykom i sceptyczkom polecam poniższy przepis z książki Kris Holechek, w którym karob idealn…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Ryż na mleku kokosowym z mango i skórką limonki
Ryż na mleku kokosowym z mango i skórką limonki. Pyszne, pożywne śniadanie lub przekąska. Zasmakuje tym małym jak i tym …
Sernik z nerkowców z malinami na czekoladowo-orzechowym spodzie
Przedstawiam kolejne ciasto z cyklu bez mąki, bez cukru, bez nabiału, wegańskie i tym razem też paleo. Sernik z nerkowców …
trufle czekoladowo-kokosowe
Witaj grudniu! Jak wspaniale, że jesteś, bo już tęskniłam! A poważnie, to nie mogę uwierzyć, że to już! Przed chwilą …
domowe najlepsze: nutella (bez cukru, słodzików, samo zdrowie)
Jestem uzależniona od czekolady, mogłabym ją jeść na okrągło: na śniadanie w owsiance, na przekąskę w muffinach, dodawałam ją też …