ciasto ze śliwkami upside-down (odwrócone) z ricottą i migdałami

Pamiętam jak dziś, jak pierwszy raz jadłam ciasto upside-down, wersję typowo amerykańską z ananasem. Wilgotne ciasto z karmelizowanymi owocami, pieczone do góry nogami. Niesamowite. Wielokrotnie robiłam potem takie w domu, często używając też innych owoców: śliwek, brzoskwiń…. Tym razem poszłam o krok dalej i „odchudziłam” (według swoich standardów) tradycyjny przepis.
Co to znaczy odchudziłam:
- Zmniejszyłam ilość cukru i zastąpiłam go trzcinowym
- Mąkę pszenną zastąpiłam orkiszową, zmniejszyłam jej ilość i dodałam mielonych migdałów
Dodałam też ricotty, bo chciałam żeby ciasto było wyjątkowo wilgotne, więc zrezygnowałam z masła.
Ciasto wychodzi wilgotne, delikatne, a za sprawą ricotty zyskuje pewne cechy sernika.
Innymi słowy rozpływa się w ustach.
Surowe owoce pieką się w maśle i odrobinie cukru, dzięki czemu są pysznie skarmelizowane.
Zobacz pełny przepis
Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Pancakes owsiane
Pancakes owsiane z bananem, czyli pyszne fit śniadanie z dużą ilością błonnika. Ulubione pancakes całej rodziny, a jednocześnie zdrowe!
Owsiane biscotti z pistacjami i żurawiną
Owsiane biscotti, czyli zdrowsza wersja włoskiego specjału. Bez dodatku curku i mąki. Bezglutenowe, zdrowe ciastka. Ideale jako przekąska/śniadanie.
placek orzechowy z owocami
Jak ja tęsknie za plackiem z owocami mojego dziadka! Był wilgotny, z lekkim zakalcem, a na górze było mnóstwo owoców …
pumpkin pie z imbirem, kokosem i orzechami (bez cukru, bez mąki)
Niewiele warzyw skupia na sobie tyle uwagi, co dynia jesienią (do głowy przychodzą mi tylko szparagi na wiosnę). Ale nic …