Bonjour, aujourd’hui je prépare le Clafoutis ?
Francuskie babcie zapiekają czereśnie z pestkami w cieście naleśnikowym. W trakcie pieczenia wydziela się amigdalina, która nadaje flanowi naturalny migdałowy posmak. Ale zapiekać można też inne owoce, a nawet i warzywa, bo rabarbar to przecież warzywo.
Moja propozycja to wersja z rabarbarem, truskawkami białą czekoladą i płatkami migdałowymi. Dla charakterystycznego posmaku podkręciłam ciasto chlustem Amaretto. Ulala, aż chce się migdalić! I tylko 30 minut w piecu!
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Galette z rabarbarem i truskawkami
Galette z rabarbarem i truskawkami czyli słodko-kwaskowate owoce, otoczone kruchą skorupką z maślanego ciasta. Uwielbiam! Za prostotę i fakt, że …
Tarta truskawkowa Panna Cotta
Przed Pańswtem tarta Panna Kotka ?Słodka i waniliwowa, gdzieniegdzie przebija się warstwa ukrytego truskawkowego szaleństwa. Żeby nie była zbyt...
Jagodzianki Gucci
Kto mnie trochę zna, lub obserwuje przepisy od lat, ten wie, że szaleję za jagodziankami. Piekę je co sezon i …
Cynamonowe wianuszki z rabarbarem
Lilak, likak, ten zapach za mną chodzi, nie mogę się uwolnić!A dzisiaj moje nozdrza jeszcze bardziej zwariowały od tych majowych …