Coleslaw, czyli sałatka z surowej kapusty, dzięki swojej zagranicznej nazwie kojarzy się ze Stanami Zjednoczonymi, morzem majonezu, frytkami i fast foodami. Tymczasem jej historia ma ponad 300 lat i zaczyna się w… Holandii.
Surówka coleslaw narodziła się na początku XVIII wieku w Niderlandach pod nazwą koolsalade, która w skrócie brzmi koolsla. To właśnie temu słowu kapuściana sałatka zawdzięcza swoją dzisiejszą nazwę, która jest zanglicyzowaną wersją holenderskiego skrótu. Pierwszy spisany przepis pochodzi z książki The Sensible Cook: Dutch Foodways in the Old and New World i zawiera surową, szatkowaną kapustę zatopioną w sosie z masła, octu i oleju. Dodatek majonezu pojawił się znacznie później, ponieważ sam majonez powstał w XIX wie…
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Guacamole (wegańskie, keto)
Podstawowy przepis na guacamole czyli meksykańską pastę z awokado, a także jak je urozmaicić dodatkami. Sprawdź, która wersja najbardziej...
Guacamole (wegańskie, keto)
Podstawowy przepis na guacamole czyli meksykańską pastę z awokado, a także jak je urozmaicić dodatkami. Sprawdź, która wersja najbardziej...
Sałatka z kopru włoskiego (fenkułu) z pomarańczą
Sałatka z kopru włoskiego (fenkułu) z pomarańczą musi być jedną z najprostszych sałatek, jaką kiedykolwiek zrobiłam! Poza tytułowymi składnikami zawiera …
ULUBIONA SAŁATKA MEKSYKAŃSKA Z FASOLĄ
Banalnie prosta i szybka w przygotowaniu sałatka, której nie może zabraknąć na żadnej imprezie! Świetnie sprawdza się jako przekąską w …