Cranberry Noel – ciasteczka z żurawiną i rozmarynem

27 min
1 porcja
Cranberry Noel – ciasteczka z żurawiną i rozmarynem
✍️ Opis autora:

Z ulgą pożegnałam smutny listopad. Grudzień należy do trójki moich ulubionych miesięcy i coś czuję, że w tym roku minie zdecydowanie za szybko. Jeszcze nie znalazłam chwili, aby spokojnie usiąść z kubkiem korzennej herbaty i zastanowić się nad świątecznym menu, czy prezentami dla bliskich. Mam nadzieję, że to nadrobię, ale na razie spisuję pomysły w biegu i przyszykowałam też pierwszy świąteczny przepis dla wszystkich zabieganych.

Jeśli w tym roku nie znajdziecie czasu na celebrowanie wielogodzinnego wypieku domowych pierniczków to nic straconego! Wasze blaszane puszki możecie wypełnić ekspresowymi ciasteczkami Cranberry Noel, które swoim maślanym smakiem i kruchą konsystencją skradną zapewne niejedno podniebienie.

Tradycyjnie wypieka się je z suszoną żurawiną, wiórkami kokosowymi, ekstraktem waniliowym, czasem przemyca jeszcze orzechy. Nie zrezygnowałam oczywiście z żurawiny, ale postawiłam na inne dodatki, czyli rozmaryn i skórkę z pomarańczy. Kruche ciasto robi się bardzo szybko, następnie formuje wałeczki, owija je w folię spożywczą i wkłada do lodówki na jakieś 2 godziny. Przetestowałam wersję z mrożeniem i już po 30 minutach można śmiało kroić ciasto ostrym nożem na cienkie plasterki. Dzięki temu ciastka są cudownie kruche, mają rumiane brzegi, a znikają zdecydowanie za szybko!

Na koniec przyznam się, że przepis na te ciasteczka już pojawił się kiedyś na blogu, a konkretnie 5 lat temu przed świętami. Nie da się jednak ukryć, że tamto zdjęcie nie pokazało ich potencjału, a recepturę trochę ulepszyłam i tym sposobem polecam je raz jeszcze.

Cranberry Noel – aromatyczne, wegetariańskie ciasteczka świąteczne z żurawiną i rozmarynem. Wyróżniają się chrupiącą teksturą dzięki mące pszennej i słodko-kwaśnym akcentom suszonej żurawiny. Przygotujesz je błyskawicznie – tylko 27 minut, w tym 12 minut pieczenia. Bogate w antyoksydanty z żurawiny, wspierają odporność w sezonie zimowym. Idealne na świąteczne spotkania lub jako słodki dodatek do popołudniowej herbaty. Podawaj ciepłe, posypane cukrem pudrem lub z dodatkiem domowego dżemu pomarańczowego.
15 min
Przygotowanie
12 min
Gotowanie
27 min
Łącznie

Zobacz pełny przepis

Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.

Przejdź do bloga

Ocena

Oceń ten przepis

Zaloguj się, aby ocenić

Składniki i porcje

Dostosuj liczbę porcji:
x
0.25x Oryginał: 1 porcji 10x
/8 składników zaznaczonych

Składniki dla :

x
porcji
/8
zaznaczonych

Podobne przepisy

Inne przepisy z podobnymi kategoriami

Brak zdjęcia

🥛 Wegetariańska

Bezowy makowiec

Czy słyszycie to tuptanie? Małymi kroczkami zbliżają się święta! Wolałabym, aby moje uszy nasłuchiwały skrzypienia zbliżających się sań po białym...

60 min
1
B
Burczymiwbrzuchu.pl
Sernik imbirowo-kokosowy
🥛 Wegetariańska

Sernik imbirowo-kokosowy

Na stole wigilijnym rzadko eksperymentuję. To nie jest moment na frywolną zabawę smakami, każdy u nas oczekuje takich samych pozycji, …

95 min
8
B
Burczymiwbrzuchu.pl
Noworoczne ciasteczka cynamonowe
🥛 Wegetariańska

Noworoczne ciasteczka cynamonowe

Pewnie powinnam dzisiaj pisać o moich postanowieniach noworocznych, ale niedoczekanie wasze! Od lat nic sobie nie postanawiam, pewnego dnia...

35 min
25
B
Burczymiwbrzuchu.pl
Czekoladowo-orzechowy tort naleśnikowy
🥛 Wegetariańska

Czekoladowo-orzechowy tort naleśnikowy

Są pewne sprawy, których nie warto przekładać na potem. Ale to co na pewno warto przekładać to cieniutkie naleśniki kremem …

0 min
1
B
Burczymiwbrzuchu.pl