crepes Suzette, czyli najlepsze naleśniki pod słońcem

50 min
6 porcji
408 kcal
crepes Suzette, czyli najlepsze naleśniki pod słońcem
✍️ Opis autora:

Podobno przyszła już wiosna, jednak pogoda i zawartość lodówki mówi mi, że wciąż mamy zimę. Ale nie ma co płakać, sytuacja ta ma swoje plusy: można przygotować crêpes Suzette, które rozgrzeją nas zarówno swoją temperaturą, jak również kolorem! Historii powstania przepisu, podobnie jak samych przepisów jest mnóstwo i jeśli jeszcze nie próbowaliście, musicie to zrobić jak najszybciej! Delikatne naleśniki z dodatkiem migdałów w gorącym maślano-pomarańczowym sosie brzmi całkiem pysznie prawda?

Przepis pochodzi ze starej francuskiej książki kucharskiej, która towarzyszyła mi podczas pierwszych poważniejszych prób w kuchni. Czy jest najlepszy? Tego nie wiem, ponieważ nigdy nie wypróbowałam innego i go nie modyfikowałam, bo dla mnie był idealny. Najbardziej podobał mi się dodatek migdałów w cieście, który powodował, że naleśniki były wyjątkowo delikatne.

Crêpes Suzette często stanowiły deser po niedzielnym obiedzie i choć zawsze marzyłam o tym, żeby zjeść jednego na śniadanie, nigdy nie udało mi się żadnego uchować. Może zmieni się to jutro, bo póki co są jeszcze cztery?

Crêpes Suzette – klasyczne wegetariańskie naleśniki w słodko-cytrusowej odsłonie. Kluczowe składniki to świeży sok pomarańczowy, skórka cytrynowa i mielone migdały. Przygotowanie zajmuje 50 minut, tworząc elegancki deser bogaty w witaminę C z cytrusów. Dzięki zawartości migdałów dostarczają cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Idealne na weekendowe śniadanie lub podwieczorek. Podawaj na ciepło z dodatkiem lodów waniliowych dla kontrastu temperatur.
30 min
Przygotowanie
20 min
Gotowanie
50 min
Łącznie

Zobacz pełny przepis

Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.

Przejdź do bloga

Ocena

Oceń ten przepis

Zaloguj się, aby ocenić

Wartości odżywcze

Kalorie
Białko
Węglowodany
Tłuszcze

Składniki i porcje

Dostosuj liczbę porcji:
x
0.25x Oryginał: 6 porcji 10x
/13 składników zaznaczonych

Składniki dla :

x
porcji
/13
zaznaczonych

Podobne przepisy

Inne przepisy z podobnymi kategoriami

Pancakes owsiane
🥛 Wegetariańska

Pancakes owsiane

Pancakes owsiane z bananem, czyli pyszne fit śniadanie z dużą ilością błonnika. Ulubione pancakes całej rodziny, a jednocześnie zdrowe!

45 min
3
83
Z
Zielonysrodek.pl
Owsiane biscotti z pistacjami i żurawiną
🥛 Wegetariańska

Owsiane biscotti z pistacjami i żurawiną

Owsiane biscotti, czyli zdrowsza wersja włoskiego specjału. Bez dodatku curku i mąki. Bezglutenowe, zdrowe ciastka. Ideale jako przekąska/śniadanie.

52 min
1
1804
Z
Zielonysrodek.pl
Omleciki z truskawkami
🥛 Wegetariańska

Omleciki z truskawkami

Omleciki z truskawkami, pyszne, leciutkie placuszki. Najlepsze z jogurtem i owocami. Bezglutenowe śniadanie.

20 min
1
Z
Zielonysrodek.pl
muffiny jabłkowe z kokosem i orzechami
🥛 Wegetariańska

muffiny jabłkowe z kokosem i orzechami

Ostatnimi czasy mam nową, ulubioną przekąskę, a są to muffiny jabłkowe z kokosem, orzechami i oczywiście płatkami owsianymi. Do tej …

45 min
9
205
Z
Zielonysrodek.pl