Curry Pumpkin Pie

110 min
6 porcji
Curry Pumpkin Pie
✍️ Opis autora:

W Dolinie Muminków nastały kruche czasy. To początek jesieni, a już kończyły się dyniowe zapasy.

Wielką dynię w tajemnicy wyhodowała Mamusia Muminka. Gdy się wszyscy o tym dowiedzieli w okolicy, zebrała się pielgrzymka.

Dalej historia była taka, że Mamusia Muminka poprosiła o przygotowanie dyniowego musu Paszczaka.

„Dodaj tam proszę imbir, czosnek, chilli, mleko kokosowe i masło orzechowe”.

Na to Tata Muminka, czyli stary powiedział:

„Kochanie, dodajmy tam jeszcze curry!”

Dzisiaj przepis na curry pumpkin pie. Do kruchego ciasta polecam dodać mieloną kurkumę, albo curry. Najbardziej lubię dynię Hokkaido, którą można piec i jeść ze skórką. Tym razem jednak wykorzystałam dynię piżmową, która również ma mocno pomarańczowy kolor miąższy i orzechowy posmak. A w trakcie krojenia pachnie arbuzem.

Po upieczeniu skórka ładnie odchodzi od miąższu. Dynię miksujemy z mlekiem kokosowym, masłem orzechowym i orientalnymi dodatkami. Do musu dodajemy jajka i wylewamy na podpieczony spód.

Aby tarta wyglądała zajebiście, z wierzchu ozdobią ją z ciasta liście.

Curry Pumpkin Pie – wegetariańska, bezglutenowa wersja klasycznego ciasta dyniowego z orientalną nutą. Kluczowe składniki to świeża dynia, mleko kokosowe i aromatyczna mieszanka curry. Przygotowanie zajmuje około 110 minut, ale warto poczekać na ten wyjątkowy smak. Bogate w beta-karoten z dyni, wspiera odporność w chłodne dni. Idealny deser na jesienne spotkania rodzinne. Podawaj z gałką lodów waniliowych i posypką z prażonych orzechów dla kontrastu tekstur.
60 min
Przygotowanie
50 min
Gotowanie
110 min
Łącznie

Zobacz pełny przepis

Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.

Przejdź do bloga

Ocena

Oceń ten przepis

Zaloguj się, aby ocenić

Składniki i porcje

Dostosuj liczbę porcji:
x
0.25x Oryginał: 6 porcji 10x
/18 składników zaznaczonych

Składniki dla :

x
porcji
/18
zaznaczonych

Podobne przepisy

Inne przepisy z podobnymi kategoriami

Dyniowe ciasteczka z czekoladą
🥛 Wegetariańska

Dyniowe ciasteczka z czekoladą

Czołem zuchy!Zazwyczaj sezon dyniowy rozpoczynam od ugotowania garnka kremowej zupy, ale tym razem postanowiłam powitać dynię na słodko –...

30 min
20
B
Burczymiwbrzuchu.pl
Jesienny tort ze słonym karmelem
🥛 Wegetariańska

Jesienny tort ze słonym karmelem

Nigdy nie byłam wielką fanką tortów, więc nie eksperymentowałam z tematem i jakoś nie ciągnęło mnie, żeby się w to …

105 min
8
B
Burczymiwbrzuchu.pl
Tarta Babie Lato – wersja wegetariańska.
🥛 Wegetariańska

Tarta Babie Lato – wersja wegetariańska.

Oto tarta o smaku późnego lata! – na bajecznie kruchym, maślanym cieście, z waniliowym kremem i z soczystymi brzoskwiniami.

80 min
8
E
Easyvege.pl
Jesienny sernik skyrnik z korzennymi śliwkami.
🥛 Wegetariańska

Jesienny sernik skyrnik z korzennymi śliwkami.

Deser o smaku jesieni, czyli kremowy sernik skyrnik na migdałowym spodzie, wykończony śliwkowym topem z korzennymi nutami.

95 min
12
359
E
Easyvege.pl