
W Dolinie Muminków nastały kruche czasy. To początek jesieni, a już kończyły się dyniowe zapasy.
Wielką dynię w tajemnicy wyhodowała Mamusia Muminka. Gdy się wszyscy o tym dowiedzieli w okolicy, zebrała się pielgrzymka.
Dalej historia była taka, że Mamusia Muminka poprosiła o przygotowanie dyniowego musu Paszczaka.
„Dodaj tam proszę imbir, czosnek, chilli, mleko kokosowe i masło orzechowe”.
Na to Tata Muminka, czyli stary powiedział:
„Kochanie, dodajmy tam jeszcze curry!”
Dzisiaj przepis na curry pumpkin pie. Do kruchego ciasta polecam dodać mieloną kurkumę, albo curry. Najbardziej lubię dynię Hokkaido, którą można piec i jeść ze skórką. Tym razem jednak wykorzystałam dynię piżmową, która również ma mocno pomarańczowy kolor miąższy i orzechowy posmak. A w trakcie krojenia pachnie arbuzem.
Po upieczeniu skórka ładnie odchodzi od miąższu. Dynię miksujemy z mlekiem kokosowym, masłem orzechowym i orientalnymi dodatkami. Do musu dodajemy jajka i wylewamy na podpieczony spód.
Aby tarta wyglądała zajebiście, z wierzchu ozdobią ją z ciasta liście.
Zobacz pełny przepis
Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Dyniowe ciasteczka z czekoladą
Czołem zuchy!Zazwyczaj sezon dyniowy rozpoczynam od ugotowania garnka kremowej zupy, ale tym razem postanowiłam powitać dynię na słodko –...
Jesienny tort ze słonym karmelem
Nigdy nie byłam wielką fanką tortów, więc nie eksperymentowałam z tematem i jakoś nie ciągnęło mnie, żeby się w to …
Tarta Babie Lato – wersja wegetariańska.
Oto tarta o smaku późnego lata! – na bajecznie kruchym, maślanym cieście, z waniliowym kremem i z soczystymi brzoskwiniami.
Jesienny sernik skyrnik z korzennymi śliwkami.
Deser o smaku jesieni, czyli kremowy sernik skyrnik na migdałowym spodzie, wykończony śliwkowym topem z korzennymi nutami.