W Dolinie Muminków nastały kruche czasy. To początek jesieni, a już kończyły się dyniowe zapasy.
Wielką dynię w tajemnicy wyhodowała Mamusia Muminka. Gdy się wszyscy o tym dowiedzieli w okolicy, zebrała się pielgrzymka.
Dalej historia była taka, że Mamusia Muminka poprosiła o przygotowanie dyniowego musu Paszczaka.
„Dodaj tam proszę imbir, czosnek, chilli, mleko kokosowe i masło orzechowe”.
Na to Tata Muminka, czyli stary powiedział:
„Kochanie, dodajmy tam jeszcze curry!”
Dzisiaj przepis na curry pumpkin pie. Do kruchego ciasta polecam dodać mieloną kurkumę, albo curry. Najbardziej lubię dynię Hokkaido, którą można piec i jeść ze skórką. Tym razem jednak wykorzystałam dynię piżmową, która również ma mocno pomarańczowy kolor miąższy i orzechowy posmak…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Ciasto marchewkowe
Przepyszne i wilgotne ciasto marchewkowe z delikatną nutą cynamonu, które otula jak ciepły koc w jesienny dzień.
pumpkin pie z imbirem, kokosem i orzechami (bez cukru, bez mąki)
Niewiele warzyw skupia na sobie tyle uwagi, co dynia jesienią (do głowy przychodzą mi tylko szparagi na wiosnę). Ale nic …
chlebek dyniowy z płatkami owsianymi, orzechami i miodem. bez mąki i prawie bez cukru
Ale mamy jesień! Od tygodnia było tu ponad 20C, słońce, złoto czerwone liście i uskutecznialiśmy spacery, pikniki, wycieczki. Od wczoraj …
Dyniowe ciasteczka z czekoladą
Czołem zuchy!Zazwyczaj sezon dyniowy rozpoczynam od ugotowania garnka kremowej zupy, ale tym razem postanowiłam powitać dynię na słodko –...