curry z batata, pomidorów, szpinaku i ciecierzycy

70 min
4 porcje
476 kcal
curry z batata, pomidorów, szpinaku i ciecierzycy
✍️ Opis autora:

Hello listopadzie! Mam wrażenie, że ciągle tylko piszę o pogodzie, ale jakby nie było, to co jemy, ma z nią bardzo dużo wspólnego. Na przykład ostatnio jest szaro buro, zimno, deszczowo, a nad cmentarzem, który znajduje się przed naszym domem, unosi się mgła, zatem mam ochotę na aromatyczne, rozgrzewające dania, najlepiej w kolorze pomarańczowym. Dzisiejsze curry z batata, pomidorów i ciecierzycy idealnie spełnia wymogi i ciągle mam na nie ochotę! Szczególnie z domowymi chlebkami naan ❤

Taki obiad rozgrzewa od środka, dostarczając naszemu organizmowi dużo dobrego paliwa: przede wszystkim jest to po prostu porządna dawka warzyw, a to z nich organizm czerpie najwięcej minerałów, witamin, przeciwutleniaczy itp. Dodatkowo danie wychodzi sycące dzięki batatom i ciecierzycy i doda mnóstwo energii do działania.

nie najpiękniejsze, wszystkie inne, ale pyszne <3

Chlebki robiłam już wiele razy i muszę w końcu dodać przepis, na razie odsyłam do strony Manjuli, która ma mnóstwo przepysznych przepisów kuchni indyjskiej. Jednym z moich ulubionych dań jest palak paneer, czyli twaróg w szpinaku.

Jeśli chcecie, żeby danie zawierało trochę więcej białka, można w sosie ugotować dorsza, albo po prostu podsmażyć obok na maśle. Inna opcja to podanie z jajkiem, albo lepiej, ugotowanie go w curry, dzięki czemu powstanie indyjska shakshuka, którą uwielbiam na śniadanie ????

Rozgrzewające curry z batata i ciecierzycy – wegetariańskie danie pełne aromatycznych przypraw. Kluczowe składniki to bataty, pomidory i szpinak, wzbogacone imbirem, kurkumą i kuminem. Przygotowanie zajmuje 70 minut, a danie dostarcza solidnej porcji białka i błonnika. Dzięki kurkumie wspiera odporność i działa przeciwzapalnie. Idealne na jesienny obiad, gdy potrzebujemy rozgrzewającego posiłku. Podawaj z ryżem pełnoziarnistym i świeżą kolendrą dla podkreślenia smaku.
🍽️ Obiady 🍛 Curry 🍂 Jesienne 🫐 Antyoksydacyjne 💪 Wysokobiałkowe 🌾 Wysokobłonnikowe
30 min
Przygotowanie
40 min
Gotowanie
70 min
Łącznie

Zobacz pełny przepis

Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.

Przejdź do bloga

Ocena

Oceń ten przepis

Zaloguj się, aby ocenić

Wartości odżywcze

Kalorie
Białko
Węglowodany
Tłuszcze

Składniki i porcje

Dostosuj liczbę porcji:
x
0.25x Oryginał: 4 porcji 10x
/23 składników zaznaczonych

Składniki dla :

x
porcji
/23
zaznaczonych

Podobne przepisy

Inne przepisy z podobnymi kategoriami

Zielone curry ze szparagami, groszkiem i ciecierzycą
🥛 Wegetariańska

Zielone curry ze szparagami, groszkiem i ciecierzycą

Zielone curry to tradycyjne danie kuchni tajskiej, które za sprawą kolendry, imbiru i trawy cytrynowej jest bardzo aromatyczne i po …

35 min
3
Z
Zielonysrodek.pl
krem z batatów, buraków, jabłka i kaszy jaglanej
🥛 Wegetariańska

krem z batatów, buraków, jabłka i kaszy jaglanej

Wiem, że teoretycznie jest jeszcze lato i choć nie jest za ciepło, chodzę z gołymi nogami i udaję, że nie …

110 min
4
674
Z
Zielonysrodek.pl
smażony ryż z pieczarkami, cukinią i marchewką
🥛 Wegetariańska

smażony ryż z pieczarkami, cukinią i marchewką

smażony ryż z pieczarkami, cukinią i marchewką. szybki pożywny obiad, który jest przy okazji pyszny! wystarczy kilka składników i gotowe

35 min
3
166
Z
Zielonysrodek.pl
Chili sin carne z cieciorką, fasolką i bakłażanem
🥛 Wegetariańska

Chili sin carne z cieciorką, fasolką i bakłażanem

Chili sin carne, czyli bezmięsna wersja popularnego dania meksykańskiego chili con carne. Z dodatkiem ciecierzycy i fasoli.

120 min
4
518
Z
Zielonysrodek.pl