Dziś mam dla was prawdziwą perełkę w świecie kulinariów – Curry z Kalafiorem i Białą Fasolą. To danie, które nie tylko rozgrzewa duszę, ale także przepięknie komponuje się z mroźnymi wieczorami, kiedy szukamy czegoś, co nas wprawi w doskonały nastrój i rozgrzeje od środka. No więc, przysiądźcie wygodnie, bo zabieram was w podróż kulinarną pełną zapachów i smaków.
Zanim zanurzymy się w naszym wyjątkowym przepisie, warto wspomnieć o pochodzeniu curry. To aromatyczne danie ma długą historię i sięga odległych zakątków Azji Południowej. Curry nie jest jednym, jednolitym daniem – to raczej rodzina różnorodnych potraw, które różnią się smakiem i składnikami, zależnie od regionu. W skrócie curry, to nic innego jak np. warzywa, strączki, czy też tofu, skąpane w aromatycznym sosie. Jedzeni…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Warzywa z tofu w sosie orzechowym satay
Orzechowy posmak i dodatek aromatycznych ziół świetnie przełamuje chrupiąca marchewka i warzywa z marynowanym tofu, pycha!
Seitan w sosie beszamelowym curry
Seitan to azjatycki zamiennik mięsa, składający się z czystego glutenu. Seitan w aromatycznym sosie beszamelowym curry to idealne danie dla …
Chilli sin carne dyniowe (wegańskie)
Mocno aromatyczne, mocno sycące, chilli sin carne dyniowe to wegańska wersja tradycyjnego meksykańskiego dania chilli con carne.
Czerwona soczewica z pomidorami i papryką wędzoną
Chcąc wypróbować wędzoną paprykę przygotowałam ten dodatek do dań, po czym kompletnie się w nim zakochałam. Robiłam już nie raz …