Od kiedy nastawiam zakwas buraczany szukam pomysłu na wykorzystanie tych buraków, które zostają po kiszeniu. Z jednej strony można je chrupać bezpośrednio jako dodatek, ale ostatnio wpadłem na dosyć ciekawy pomysł. Skoro ćwikłę i tak zakwasza się sokiem z cytryny lub octem winnym, to czemu by nie wykorzystać do niej, już kwaśnych buraków?
Szybko nastawiłem kolejny zakwas, po tygodniu buraki były już przyjemnie kwaśne, więc wyciągnąłem część z nich, starłem nieco świeżego chrzanu, lekko przyprawiłem i ćwikła z kiszonych buraków była gotowa. Teraz podzielę się z Wami wiedzą jak ją przygotować.
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Sos serowy z ziemniaka, ale bez sera!
Wygląda jak sos serowy, smakuje jak sos serowy.. ale sera wcale tam nie ma! Sos serowy z ziemniaka jest naprawdę …
Moskole – góralskie placki z gotowanych ziemniaków (wegańskie)
Moskole to wegańskie placki z gotowanych ziemniaków. Z zewnątrz chrupiące, w środku miękkie, rewelacyjnie smakują z masłem czosnkowym!
Kotlety ziemniaczano-sojowe
Kotlety ziemniaczano-sojowe czyli pomysł na wykorzystanie okary po przygotowaniu mleka sojowego. Uwielbiam takie ekonomiczne przepisy, nic się w kuchni nie
Boczniaki w mięsnej marynacie (wegańskie, keto)
Aromatyczne boczniaki w mięsnej marynacie świetnie smakują zarówno przygotowane na patelni jak i na grillu. Dodatkowo przygotowuje się je bardzo …