
Temat trochę śliski, ale sprawa jest taka, kto ma ochotę na cynamonowo-śliwkowego ślimaka?
Aby w trakcie formowania ciasto przyjemnie się ślizgało, pod koniec wyrabiania dodajemy kawałeczki zimnego masła. Po wyrośnięciu smarujemy je cynamonowym masłem i posypujemy śliwkami. Zawijamy jak norweskie Kanelsnurrer, czyli ślimaki. Dzięki temu są cudownie delikatne, a wypływające z nich cynamonowe ciasto sprawia, że z zewnątrz stają się chrupiące. Dodatkowo może jeszcze polać je z wierzchu lukrem. Mm palce lizać!
Więcej o przygotowywaniu drożdżowego ciasta pisałam już w Akademii burczywmiwbrzuchu. Zapraszam do lektury.
I zapewniam Was, że te ślimaki są słodkie jak buziaki!
Zobacz pełny przepis
Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Placuszki ziemniaczano-twarogowe
Tak, tak, dobrze przeczytaliście- śniadanie do łóżka! Notka z tego cyklu, jak policzyłam, nie pojawiła się na blogu od kwietnia …
Bananowe placuszki z kawowym karmelem do kawy Starbucks Colombia Nariño
Łączenie się w pary to prawdziwa sztuka, szczególnie jeśli cenimy sobie balans smaków. Wie o tym Edytka z Randki w …
Migdałowe placuszki z truskawkami
Zabieram Was dziś na śniadanie do Tiffany’ego! Jest tam zawsze tak cudownie, że aż chce się trochę pomigdalić. Dlatego przygotowałam …