Temat trochę śliski, ale sprawa jest taka, kto ma ochotę na cynamonowo-śliwkowego ślimaka?
Aby w trakcie formowania ciasto przyjemnie się ślizgało, pod koniec wyrabiania dodajemy kawałeczki zimnego masła. Po wyrośnięciu smarujemy je cynamonowym masłem i posypujemy śliwkami. Zawijamy jak norweskie Kanelsnurrer, czyli ślimaki. Dzięki temu są cudownie delikatne, a wypływające z nich cynamonowe ciasto sprawia, że z zewnątrz stają się chrupiące. Dodatkowo może jeszcze polać je z wierzchu lukrem. Mm palce lizać!
Więcej o przygotowywaniu drożdżowego ciasta pisałam już w Akademii burczywmiwbrzuchu. Zapraszam do lektury.
I zapewniam Was, że te ślimaki są słodkie jak buziaki!
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Owsianka a’la szarlotka
Owsianka a'la szarlotka, czyli owsianka z jabłkami i cynamonem, będąca zdrowszą wersją deseru lub śniadania. Płatki owsiane grają tu rolę …
Pancakes owsiane
Pancakes owsiane z bananem, czyli pyszne fit śniadanie z dużą ilością błonnika. Ulubione pancakes całej rodziny, a jednocześnie zdrowe!
Owsiane biscotti z pistacjami i żurawiną
Owsiane biscotti, czyli zdrowsza wersja włoskiego specjału. Bez dodatku curku i mąki. Bezglutenowe, zdrowe ciastka. Ideale jako przekąska/śniadanie.
tarta z labneh i owocami na orzechowo-czekoladowym spodzie
Ostatnio robiliśmy labneh i wielu z was temat bardzo zaintrygował i jestem ciekawa, czy ktoś faktycznie go zrobił i jak …