czarny ryż, soczewica i pieczone warzywa z sosem z orzeszków ziemnych
Jestem ogromną fanką pieczonych warzyw. Ty też? Zresztą, najchętniej piekłabym wszystko, choć i tak robię to już bardzo często: warzywa na zupę, do sałatki, przetwory (te z owoców też), frittaty, kanapki… Wszystko smakuje lepiej i do tego robi się samo.
A z czym podać takie pieczone warzywa? Dla mnie idealna kombinacja to czarny ryż (ale może być dowolny) z soczewicą i obowiązkowo jakiś kremowy sos, np. z orzeszków ziemnych!
Ok, zrozumiem, jeśli danie niezbyt was zachęca. Trudno tu nawet mówić o przepisie. Ale ja takie michy uwielbiam: można wszystko przygotować wcześniej lub nawet wykorzystać resztki z obiadu! Można dostosować skład do zawartości lodówki.Można ją jeść zarówno na ciepło, jak i zimno i idealnie nadaje się do pudełka na wynos! I ten kremowy sos na pieczonych …
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Sałatka z kapusty pekińskiej z oliwkami i suszonymi pomidorami
Pyszna sałatka z kapusty pekińskiej która doskonale pasuje jako dodatek do obiadu. Oliwki i suszone pomidory świetnie ją uzupełniają :)
Sałatka z ryżem, batatem, szparagami i truskawkami
Sałatka z ryżem, szparagami, pieczonymi batatami i truskawkami. Kolorowo i przepysznie. Zdrowo i pożywnie.
Sałatka z dynią, ciecierzycą, jabłkiem i orzechami
Pojawiają się pierwsze dynie, więc czas rozpocząć #dyniowelove! Co mnie bardzo zdziwiło, na blogu są tylko 4 przepisy z jej …
sałatka z quinoą, awokado, miętą i innymi pysznościami
Uwielbiam jeść sałatki o każdej porze dnia i nocy. Na śniadanie z jajkiem i pieczonymi warzywami. Na lunch z dynią …