Czekolada z daktyli chodziła mi po głowie, odkąd po raz pierwszy zobaczyłam ją w restauracji Veg Deli na Powiślu. Przy każdej wizycie obiecywałam sobie, że tym razem już na pewno ją zamówię, ale zawsze zwyciężał nowy sernik z batami, malutkie tarty albo mój ulubiony nerkownik. Dlatego w końcu postanowiłam zrobić sobie taką czekoladę sama w domu i zakochałam się po uszy.
Trudno mi uwierzyć, że tak prosty przepis może być tak pyszny. Wystarczy garść daktyli, kakao i trochę mleka roślinnego, żeby w trzy minuty zrobić przepyszny czekoladowy krem. Nie potrzebne są też żadne specjalne sprzęty ani umiejętności – namoczone daktyle są tak miękkie, że w kilka sekund nawet najpodlejszy blender zmiksuje je na gładki mus. Gotowa czekolada najlepiej smakuje wyjadana palcem wprost ze słoika, al…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Ryż na mleku kokosowym z mango i skórką limonki
Ryż na mleku kokosowym z mango i skórką limonki. Pyszne, pożywne śniadanie lub przekąska. Zasmakuje tym małym jak i tym …
Sernik z nerkowców z malinami na czekoladowo-orzechowym spodzie
Przedstawiam kolejne ciasto z cyklu bez mąki, bez cukru, bez nabiału, wegańskie i tym razem też paleo. Sernik z nerkowców …
trufle czekoladowo-kokosowe
Witaj grudniu! Jak wspaniale, że jesteś, bo już tęskniłam! A poważnie, to nie mogę uwierzyć, że to już! Przed chwilą …
domowe najlepsze: nutella (bez cukru, słodzików, samo zdrowie)
Jestem uzależniona od czekolady, mogłabym ją jeść na okrągło: na śniadanie w owsiance, na przekąskę w muffinach, dodawałam ją też …