Cały świat zna ciasto marchewkowe – podaje się je w sieciowych cukierniach, modnych kawiarniach i plastikowych restauracjach. Pieką je nastolatki na pierwszą dyskotekę, przyrządzają je zabiegane mamy oraz domowe boginie. A gdyby tak zamiast dla marchewkowca, świat stracił głowę dla ciasta z burakami?
Rubinowe bulwy buraka są wspaniałym, choć niedocenianym dodatkiem do deserów. Słodkie, o głębokim, ziemistym posmaku są stworzone do towarzyszenia czekoladzie. A upieczone, zmiksowane na puree i dodane do ciasta razem z dużą ilością kakao zmieniają się we wspaniałe czekoladowe ciasto – wilgotne, miękkie, słodkie i niezwykle czekoladowe. Z kawałkami gorzkiej czekolady wewnątrz oraz aksamitną, delikatną polewą na zewnątrz. Kawałek takiego ciasta bije na głowę wszystkie nudne cynamonowe…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Ryż na mleku kokosowym z mango i skórką limonki
Ryż na mleku kokosowym z mango i skórką limonki. Pyszne, pożywne śniadanie lub przekąska. Zasmakuje tym małym jak i tym …
Sernik z nerkowców z malinami na czekoladowo-orzechowym spodzie
Przedstawiam kolejne ciasto z cyklu bez mąki, bez cukru, bez nabiału, wegańskie i tym razem też paleo. Sernik z nerkowców …
trufle czekoladowo-kokosowe
Witaj grudniu! Jak wspaniale, że jesteś, bo już tęskniłam! A poważnie, to nie mogę uwierzyć, że to już! Przed chwilą …
domowe najlepsze: nutella (bez cukru, słodzików, samo zdrowie)
Jestem uzależniona od czekolady, mogłabym ją jeść na okrągło: na śniadanie w owsiance, na przekąskę w muffinach, dodawałam ją też …