Wczoraj pojawił się przepis na chlebki naan, więc dzisiaj nie mogło zabraknąć przepisu na dahl z czerwonej soczewicy! Jest to danie rodem z Indii, którego głównymi składnikami są oczywiście czerwona soczewica oraz mleczko kokosowe i mieszanka przypraw, którą można stworzyć samemu lub użyć gotowej, na przykład w formie pasty, tak jak ja to zrobiłem tym razem. Sama nazwa dahl oznacza strączki, więc de facto dahl mógłby być również z fasoli czy innych odmian soczewicy, natomiast najlepiej do tego się nadaje ta czerwona.
Czy trudno jest zrobić dahl z czerwonej soczewicy?
Przepis na dahl z soczewicy jest banalnie prosty i każdy sobie z nim poradzi. Składniki również są łatwo dostępne. Dahl możemy podawać według uznania, z ryżem (wtedy będzie t…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Curry z cukinią (wegańskie)
Curry z cukinią to szybkie i rozgrzewające danie, które zasmakuje fanom kuchni azjatyckiej i nie tylko!
Curry wegańskie z papryką
Curry wegańskie z papryką to szybkie i aromatyczne danie, które bez wątpienia oczaruje wasze kubki smakowe! Gorąco polecam :)
Pasta zielone curry
Pasta zielone curry to chyba kwintesencja Tajlandii, kolendra, trawa cytrynowa i liście limonki, chili, imbir i czosnek, czyli wszystko, co …
SMAŻONY RYŻ Z ANANASEM I ORZECHAMI NERKOWCA / E-BOOK AZJATYCKI
Jeden z prostszych przepisów kuchni azjatyckiej, który znalazł się w moim najnowszym e-booku - "Smart Vegan - Kuchnia azjatycka w …