Delikatne ciastka migdałowe

40 min
1 porcja
Delikatne ciastka migdałowe
✍️ Opis autora:

Dziś Mikołajki, tak więc chciałabym życzyć wszystkiego najlepszego wszystkim Mikołajom! Oraz dużo czekolady i innych słodkości wszystkim pozostałym. Rok temu o tej porze dodałam kruche ciasteczka migdałowe z dżemem malinowym, zatem żeby tradycji stało się zadość, dziś dodaję delikatne ciastka migdałowe, tym razem wycinane.

Ciasteczka są proste w przygotowaniu, ciasto wychodzi bardzo przyjemne: łatwo się wałkuje i wycina. Bonus: nie zmieniają kształtu po upieczeniu!

Można je dekorować czekoladą, orzechami, ale wg mnie najlepiej smakują z lukrem mandarynkowym (lub pomarańczowym). Dodatkowo lubię je też posypać kokosem, wyglądają wtedy jak poprószone śniegiem ❄

Uwaga apropo migdałów: najlepsze będą migdały blanszowane już zmielone, bo są najdrobniejsze, opcjonalnie można je zmielić samemu w młynku do kawy.

Jeśli chcemy dekorować czekoladą, najlepiej wcześniej ją temperować. Tutaj znajdziesz instrukcję. A dlaczego? Czekolada pozostaje błyszcząca, ma wyższą temperaturę topnienia (nie rozpuszcza się w ręce), jest bardziej twarda i szybciej zastyga. Czekolada kupna jest temperowana: dlatego tak fajnie strzela przy łamaniu! Niestety traci swoje właściwości podczas roztapiania.

Mam praktycznie gotowy drugi przepis z wykorzystaniem płatków owsianych! Czyli ciastka migdałowo owsiane, również wycinane. Jeśli macie na niego ochotę, napiszcie w komentarzach!

Delikatne ciastka migdałowe – wegetariański deser z nutą cytrusową, idealny na słodkie chwile. Przygotowane z mielonych migdałów, masła i świeżej mandarynki, gotowe w zaledwie 40 minut. Bogate w zdrowe tłuszcze i witaminę E z migdałów, wspierają pracę mózgu. Perfekcyjne na świąteczne spotkania lub popołudniową herbatę. Podawaj posypane cukrem pudrem z plasterkiem mandarynki dla eleganckiego akcentu.
30 min
Przygotowanie
10 min
Gotowanie
40 min
Łącznie

Zobacz pełny przepis

Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.

Przejdź do bloga

Ocena

Oceń ten przepis

Zaloguj się, aby ocenić

Składniki i porcje

Dostosuj liczbę porcji:
x
0.25x Oryginał: 1 porcji 10x
/8 składników zaznaczonych

Składniki dla :

x
porcji
/8
zaznaczonych

Podobne przepisy

Inne przepisy z podobnymi kategoriami

Pancakes owsiane
🥛 Wegetariańska

Pancakes owsiane

Pancakes owsiane z bananem, czyli pyszne fit śniadanie z dużą ilością błonnika. Ulubione pancakes całej rodziny, a jednocześnie zdrowe!

45 min
3
83
Z
Zielonysrodek.pl
Owsiane biscotti z pistacjami i żurawiną
🥛 Wegetariańska

Owsiane biscotti z pistacjami i żurawiną

Owsiane biscotti, czyli zdrowsza wersja włoskiego specjału. Bez dodatku curku i mąki. Bezglutenowe, zdrowe ciastka. Ideale jako przekąska/śniadanie.

52 min
1
1804
Z
Zielonysrodek.pl

Brak zdjęcia

🥛 Wegetariańska

placek orzechowy z owocami

Jak ja tęsknie za plackiem z owocami mojego dziadka! Był wilgotny, z lekkim zakalcem, a na górze było mnóstwo owoców …

55 min
8
269
Z
Zielonysrodek.pl
pumpkin pie z imbirem, kokosem i orzechami (bez cukru, bez mąki)
🥛 Wegetariańska

pumpkin pie z imbirem, kokosem i orzechami (bez cukru, bez mąki)

Niewiele warzyw skupia na sobie tyle uwagi, co dynia jesienią (do głowy przychodzą mi tylko szparagi na wiosnę). Ale nic …

87 min
8
413
Z
Zielonysrodek.pl