Czy wygrzebywaliście kiedyś rodzynki z płatków owsianych? Albo wyjadaliście na sucho wszystkie orzechy? A może podczas śniadania podkradaliście żurawinę z miski swojego chłopaka?
Mi zdarzyły się wszystkie powyższe przestępstwa, a wygrzebywanie rodzynek było prawdziwą recydywa. Potrafiłam tak długo szukać ich w misce tak długo, że mleko było zimne, płatki owsiane rozmoknięte, a pora śniadania dawno zakończona. Dlatego w ramach resocjalizacji od jakiegoś czasu przygotowuję własną granolę – nie ma w niej ani pół rodzynki, jest za to dużo migdałów, orzechów laskowych i morele z żurawiną. Czasem dodaję też cynamon, niekiedy dosypię trochę orzechów nerkowca, a czasami na sam koniec wsypuję drobno pokruszoną czekoladę. Poniższy przepis to moja podstawowa receptura, warto zacząć przygodę…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
ciastka marchewkowe z płatkami owsianymi i pomarańczą
Ciastka marchewkowe z płatkami owsianymi to kolejna propozycja na zdrową przekąskę, śniadanie w biegu i coś słodkiego w jednym! Są …
ekspresowa owsianka czekoladowa
Co kocham najbardziej na świecie? Czekoladę oczywiście! Jestem czekoladowym potworem. Przyznaje się. Ale nie oznacza to, że codziennie zjadam całą …
owsiane scones z jabłkiem, kokosem i cynamonowym lukrem
Pyszne owsiane scones, idealne na śniadanie w biegu, przekąskę czy nawet deser! Zdrowe, bogate w błonnik. Opcja wegańska i bezglutenowa.
granola cups z ekspresowymi lodami bananowo-kokosowymi
Granola na śniadanie czy przekąskę to nic nowego, ale gdyby tak ją podać z ekspresowymi lodami bananowo-kokosowymi? Ja jestem jak …