Wiem, że na pewno przed świętami macie mnóstwo roboty. I w tym czasie nic nie jest bardziej irytujące, niż wszechobecne nawoływanie, żeby każdą rzecz robić samodzielnie. Zrobić swój zakwas, ugotować swój barszcz, upiec domowy chleb, własnoręcznie ulepić sto uszek, a kolejne sto godzin gotować bigos. Dlatego nie chcę być kolejną oprawczynią i nie będę Was przekonywać, że masę makową trzeba zrobić samemu. Ale jeśli macie wolne pół godziny to naprawdę warto.
Przygotowanie własnej masy makowej jest bardzo proste. Oraz szybkie. Wystarczy namoczyć lub krótko podgotować mak, potem go zmielić albo zblendować i wymieszać z ulubionymi bakaliami oraz olejem kokosowym. Ot i tyle. A różnica między taką masą, a tą kupioną w puszece jest naprawdę ogromna. Na czym ona polega? Po pierwsze kupne m…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
trufle czekoladowo-kokosowe
Witaj grudniu! Jak wspaniale, że jesteś, bo już tęskniłam! A poważnie, to nie mogę uwierzyć, że to już! Przed chwilą …
WEGAŃSKA TARTA Z ORZECHAMI WŁOSKIMI I KARMELEM Z DAKTYLI
Kojarzycie bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych ciasto PECAN PIE? To moja polska i oczywiście wegańska wersja tej niezwykle aromatyczne...
TOFURNIK Z JABŁKAMI I CYNAMONEM NA SPODZIE CIASTECZKOWYM
Wśród moich przepisów znajdziecie masę propozycji na wegańskie wersje sernika, w tym wiele typowo świątecznych. Jednak jak co roku przed …
WEGAŃSKIE MIĘKKIE PIERNICZKI Z LUKREM KRÓLEWSKIM
Nie ma Świąt bez pierniczków, wiadomo! Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, ciasto nie wymaga długiego leżakowania, a lukier chłodzenia …