Znacie masło klarowane? Ja uwielbiam, szczególnie do smażenia, bo nadaje się do tego prawdopodobnie najlepiej ze wszystkich tłuszczów, a potrawy zyskują przyjemny, maślany posmak. I co najważniejsze, można bez problemu przygotować je samemu w domu!
A co to jest masło klarowane?
Jest to masło, które zostało oczyszczone z wszystkiego, co nie jest tłuszczem, np. z białka i wody. Składa się gównie z tłuszczów nasyconych, które są odporne na wysokie temperatury. Ma też jedną z najwyższych temperatur dymienia, bo ok. 250C.
W Indiach podobne masło nazywa się ghee i oprócz zastosowania w kuchni, pełni ważną rolę w ajurwedzie (indyjskiej medycynie).
Jak zrobić masło klarowane?
Jest kilka sposobów na jego przygotowanie, ale wszystkie łączy jeden…
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Ciasto francuskie ze szpinakiem i karmelizowanymi gruszkami
Ciasto francuskie ze szpinakiem tym razem z dodatkiem karmelizowanych gruszek, które idealnie przełamują smak swoją słodyczą. Przepis ten robiłam jakiś …
Paluchy z ciasta francuskiego z tofu i serem
Paluchy z ciasta francuskiego z tofu i serem to szybki przepis idealny na imprezę i nie tylko. Śmiem twierdzić, że …
ciastka marchewkowe z płatkami owsianymi i pomarańczą
Ciastka marchewkowe z płatkami owsianymi to kolejna propozycja na zdrową przekąskę, śniadanie w biegu i coś słodkiego w jednym! Są …
owsiane scones z jabłkiem, kokosem i cynamonowym lukrem
Pyszne owsiane scones, idealne na śniadanie w biegu, przekąskę czy nawet deser! Zdrowe, bogate w błonnik. Opcja wegańska i bezglutenowa.