Domowe najlepsze masło klarowane

30 min
1 porcja
Domowe najlepsze masło klarowane
✍️ Opis autora:

Znacie masło klarowane? Ja uwielbiam, szczególnie do smażenia, bo nadaje się do tego prawdopodobnie najlepiej ze wszystkich tłuszczów, a potrawy zyskują przyjemny, maślany posmak. I co najważniejsze, można bez problemu przygotować je samemu w domu!

A co to jest masło klarowane?

Jest to masło, które zostało oczyszczone z wszystkiego, co nie jest tłuszczem, np. z białka i wody. Składa się gównie z tłuszczów nasyconych, które są odporne na wysokie temperatury. Ma też jedną z najwyższych temperatur dymienia, bo ok. 250C.

W Indiach podobne masło nazywa się ghee i oprócz zastosowania w kuchni, pełni ważną rolę w ajurwedzie (indyjskiej medycynie).

Jak zrobić masło klarowane?

Jest kilka sposobów na jego przygotowanie, ale wszystkie łączy jeden bardzo ważny element: masło musi być dobrej jakości (czyli ekstra albo delikatesowe).

A proces polega na podgrzewaniu masła, odparowywaniu wody i zbieraniu piany białkowej, która się tworzy na powierzchni.

Można też masło „przypalić- część białkowa się zezłoci i opadnie na dno, a masło nabierze orzechowego koloru i smaku.

Sklarowane masło najlepiej przelać przez gazę.

Ponieważ takie masło ma bardzo długi okres przydatności do spożycia, zazwyczaj przygotowuję je jednorazowo z 500g masła. Nie ma co się rozdrabniać 😉

Oprócz smażenia idealnie nadaje się do robienia sosów, szczególnie do ryby czy kurczaka, czy nawet smarowania chleba. Jeśli jest dobrze oczyszczone z białka, może być spożywane przez osoby z nietolerancją laktozy.

Domowe masło klarowane – wegetariański tłuszcz do smażenia, przygotowany wyłącznie z masła. Proces klarowania trwa zaledwie 30 minut, w tym szybkie 10 minut przygotowania. Bezglutenowe, o wysokiej temperaturze dymienia, idealne do smażenia bez ryzyka przypalenia. Zawiera zdrowe kwasy tłuszczowe, wspierające wchłanianie witamin. Świetna baza do smażenia warzyw, mięs czy jajek. Przechowuj w słoiku i używaj zamiast tradycyjnego masła – nadaje potrawom delikatny, maślany aromat. Idealne do codziennego gotowania.
🥨 Przekąski 🌾 Bezglutenowe 🧊 Można zamrozić
10 min
Przygotowanie
20 min
Gotowanie
30 min
Łącznie

Zobacz pełny przepis

Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.

Przejdź do bloga

Ocena

Oceń ten przepis

Zaloguj się, aby ocenić

Składniki i porcje

Dostosuj liczbę porcji:
x
0.25x Oryginał: 1 porcji 10x
/2 składników zaznaczonych

Składniki dla :

x
porcji
/2
zaznaczonych

Podobne przepisy

Inne przepisy z podobnymi kategoriami

ciastka marchewkowe z płatkami owsianymi i pomarańczą
🥛 Wegetariańska

ciastka marchewkowe z płatkami owsianymi i pomarańczą

Ciastka marchewkowe z płatkami owsianymi to kolejna propozycja na zdrową przekąskę, śniadanie w biegu i coś słodkiego w jednym! Są …

40 min
10
150
Z
Zielonysrodek.pl
owsiane scones z jabłkiem, kokosem i cynamonowym lukrem
🥛 Wegetariańska

owsiane scones z jabłkiem, kokosem i cynamonowym lukrem

Pyszne owsiane scones, idealne na śniadanie w biegu, przekąskę czy nawet deser! Zdrowe, bogate w błonnik. Opcja wegańska i bezglutenowa.

30 min
6
340
Z
Zielonysrodek.pl
ciastka migdałowo-owsiane
🥛 Wegetariańska

ciastka migdałowo-owsiane

Pod wpisem mikołajkowym (delikatne ciastka migdałowe) spytałam, czy chcecie żebym dodała ciastka migdałowo-owsiane. Jakże było mi miło, kiedy odpisała moja …

32 min
2
919
Z
Zielonysrodek.pl
granola cups z ekspresowymi lodami bananowo-kokosowymi
🥛 Wegetariańska

granola cups z ekspresowymi lodami bananowo-kokosowymi

Granola na śniadanie czy przekąskę to nic nowego, ale gdyby tak ją podać z ekspresowymi lodami bananowo-kokosowymi? Ja jestem jak …

40 min
9
419
Z
Zielonysrodek.pl