
Znacie masło klarowane? Ja uwielbiam, szczególnie do smażenia, bo nadaje się do tego prawdopodobnie najlepiej ze wszystkich tłuszczów, a potrawy zyskują przyjemny, maślany posmak. I co najważniejsze, można bez problemu przygotować je samemu w domu!
A co to jest masło klarowane?
Jest to masło, które zostało oczyszczone z wszystkiego, co nie jest tłuszczem, np. z białka i wody. Składa się gównie z tłuszczów nasyconych, które są odporne na wysokie temperatury. Ma też jedną z najwyższych temperatur dymienia, bo ok. 250C.
W Indiach podobne masło nazywa się ghee i oprócz zastosowania w kuchni, pełni ważną rolę w ajurwedzie (indyjskiej medycynie).
Jak zrobić masło klarowane?
Jest kilka sposobów na jego przygotowanie, ale wszystkie łączy jeden bardzo ważny element: masło musi być dobrej jakości (czyli ekstra albo delikatesowe).
A proces polega na podgrzewaniu masła, odparowywaniu wody i zbieraniu piany białkowej, która się tworzy na powierzchni.
Można też masło „przypalić- część białkowa się zezłoci i opadnie na dno, a masło nabierze orzechowego koloru i smaku.
Sklarowane masło najlepiej przelać przez gazę.
Ponieważ takie masło ma bardzo długi okres przydatności do spożycia, zazwyczaj przygotowuję je jednorazowo z 500g masła. Nie ma co się rozdrabniać 😉
Oprócz smażenia idealnie nadaje się do robienia sosów, szczególnie do ryby czy kurczaka, czy nawet smarowania chleba. Jeśli jest dobrze oczyszczone z białka, może być spożywane przez osoby z nietolerancją laktozy.
Zobacz pełny przepis
Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
ciastka marchewkowe z płatkami owsianymi i pomarańczą
Ciastka marchewkowe z płatkami owsianymi to kolejna propozycja na zdrową przekąskę, śniadanie w biegu i coś słodkiego w jednym! Są …
owsiane scones z jabłkiem, kokosem i cynamonowym lukrem
Pyszne owsiane scones, idealne na śniadanie w biegu, przekąskę czy nawet deser! Zdrowe, bogate w błonnik. Opcja wegańska i bezglutenowa.
ciastka migdałowo-owsiane
Pod wpisem mikołajkowym (delikatne ciastka migdałowe) spytałam, czy chcecie żebym dodała ciastka migdałowo-owsiane. Jakże było mi miło, kiedy odpisała moja …
granola cups z ekspresowymi lodami bananowo-kokosowymi
Granola na śniadanie czy przekąskę to nic nowego, ale gdyby tak ją podać z ekspresowymi lodami bananowo-kokosowymi? Ja jestem jak …